V dnešní zprávě o „záchraně životního prostředí při současném zničení celé globální ekonomiky“ varuje významný evropský výrobce automobilů Stellantis, že pokud nezačnou být elektromobily levnější, je toto odvětví „odsouzeno k zániku“ díky novým dohodám o postupném odstranění spalovacích motorů. (Foto: Flickr)

Podle nové zprávy agentury Bloomberg/MSN chce společnost do roku 2030 snížit náklady na výrobu elektromobilů o 40 %. Tento týden EU prosadila svůj program, jehož cílem je zastavit prodej všech spalovacích vozidel do roku 2035.

Šéf výroby Arnaud Deboeuf ve středu prohlásil, že „trh se zhroutí“, pokud nebudou elektromobily levnější. Označil to za „velkou výzvu“.

Společnost Stellantis se snaží držet krok se zvýšenou vládní regulací – pracuje na uvedení více než 75 modelů plně elektrických vozidel v tomto desetiletí a transformuje mnoho svých francouzských automobilových závodů na výhradní výrobu elektrických vozidel.

Stellantis také pracuje na rozvoji 5 továren na výrobu baterií v Severní Americe a Evropě s cílem vyrábět 400 gigawatthodin článků do roku 2030.

Ceny elektromobilů však neklesají, ale rostou. Například společnost Tesla v uplynulém měsíci zvýšila ceny přibližně o 6 000 dolarů za vozidlo. K podobným krokům přistoupily i společnosti Ford a Rivian, a to díky rostoucím nákladům na suroviny spojené s elektromobily.

Generální ředitel Carlos Tavares uvedl, že nový mandát ukazuje, že tvůrcům politiky je zřejmě „jedno“, zda automobilky mají či nemají suroviny potřebné k tomu, aby byly schopny takovou změnu usnadnit.

Zvýšená poptávka po bateriích v letech 2024 až 2027 podle něj prospěje asijským výrobcům a ohrozí výrobu článků na Západě, uvedla agentura Bloomberg.

Mezitím společnost také uvedla, že se kvůli nákladům na rostoucí ceny spojené s rusko-ukrajinským konfliktem a globální inflací zabývá výrobou vlastní energie. „Máme významné plochy, kde bychom mohli umístit solární panely,“ komentoval to Tavares.

Zdroj: zerohedge.com