STOCKHOLM (AFP) — Švédské a norské noviny v pátek sdělily, že letos upustí od publikace tradičních aprílových žertíků ze strachu, že by mohly šířit „falešné zprávy“.  Šéfredaktor deníku Smalandsposten Magnus Karlsson na své webové stránce uvedl, že nechce, aby se pod značkou těchto novin „šířily potenciálně nakažlivé chybné zprávy.“ …


„My přeci pracujeme se skutečnými zprávami. A to i 1. dubna,“ řekl. 

Jev „falešných zpráv“ propukl uprostřed amerických prezidentských voleb 2016 a vyrůstal ještě dále, když Donald Trump během své první tiskové konference 11. ledna jako zvolený prezident řval na reportéra CNN: „To vy jste ty falešné zprávy!“ 

Teď několik místních švédských deníků včetně Dalarnas, Tidningar, Hallpressen a Vasterbottens-Kuriren se zdržely publikace žertíků na apríla. 

„Historicky jsme měli super-úspěšné aprílové žertíky. Ale kvůli debatám a diskusím o věrohodnosti médií spojeným s falešnými zprávami jsme to nechtěli letos dělat,“ řekl TT šéfredaktor Vasterbottens-Kuriren Ingvar Naslund. 

Šéfredaktor deníku Jonkopisngs-Posten Erik Berger řekl AFP, že jeho noviny „napíší v sobotním vydání,“ proč takové žertíky publikovat nebudou. 




Loading...