Podle zpráv ze čtvrtka 16. června vypukl obrovský požár na největším ruském plynovém poli Urengoj, které se nachází v Jamalo-neneckém regionu. (Foto: Twitter)

V noci na dnešek vypukl v části největšího ruského plynového pole Gazprom Dobycha Urengoy požár poté, co podle místních zpráv údajně záhadně prasklo 1400 mm potrubí mezi 7-8 plynovými poli.

V srpnu loňského roku byly kvůli rozsáhlému požáru v plynárenském chemickém komplexu Gazpromu v Novém Urengoji omezeny dodávky plynu plynovodem Jamal-Evropa. To pak podle zprávy agentury Interfax způsobilo zvýšení cen na evropském trhu o 6 %.

V pondělí 30. května oznámil ruský dodavatel plynu Gazprom přerušení veškerých dodávek zemního plynu do Nizozemska, což následovalo po podobných hrozbách dalším zemím, které odmítly platit za plyn v rublech.

Urengojské plynové pole v severní části Západosibiřské pánve je druhým největším ložiskem zemního plynu na světě po plynovém kondenzátním poli South Pars / North Dome. Celkové zásoby plynu na tomto poli přesahují deset bilionů metrů krychlových.

Požár na plynovém poli Urengoy je druhým nevysvětleným požárem, který tento týden vypukl v Rusku.

V úterý 14. června vypukl požár v závodě na výrobu barev a laků v Odincovu na západním předměstí Moskvy.

Ještě předtím, ve čtvrtek 9. června, pak hořel opticko-mechanický závod Zagorsk v Rusku, který vyrábí ruské vojenské vybavení a nachází se asi 80 minut severně od Kremlu.

Zdroj: euroweeklynews.com