Počet fundamentalistických salafistických islamistů – tj. těch, co mají v úmyslu praktikovat své náboženství podle norem 7. století – roste v Německu bezprecedentním tempem. Průzkum provedený německými bezpečnostními službami odhadl, že letos v červnu bylo v Německu asi 7 900 aktivních salafistů, hlásí Focus Online. V lednu jich ale bylo 6300: to znamená 25 procentní poskok za pouhé čtyři měsíce.


V posledních třech letech toto číslo rostlo daleko rovnoměrněji, v průměru těsně pod 6 procenty každé čtyři měsíce.

Do ledna ten počet vzrostl o 2 500 – z 3 800 na 6 300 – během tříletého období, tvrdí šéf německého zpravodajství Hans-George Maasen. Salafismus je forma radikálního islámu velice blízká wahhábitismu praktikovanému v Saúdské Arábii.

Salafisté jsou však na domu Saúdů zcela nezávislí. Jejich záměrem je praktikovat své náboženství přesně tak, jak to činili první muslimové v 7. století, na které pohlíží jako na „ty nejlepší časy“ – tj. na dobu, kdy muslimové pod vedením válečného barona Mohameda kontrolovali většinu Středního východu a etnicky jej čistili.

Záměrem radikálních salafistických islamistů je nastolit islamistickou teokracii a podřídit si nemuslimy, přičemž často zavrhují „zákony vytvořené člověkem“. Jak Islamistický stát, tak Al Kaiída praktikují určitou formu salafismu a velká většina světových teroristů pochází z této myšlenkové školy.

V říjnu šéf německého zpravodajství varoval, že salafisté, kteří jsou už v zemi, se agresivně pokouší rekrutovat z těch statisíců muslimských nově příchozích, kteří do Německa přichází ze Sýrie, Eritrei, Iráku a Afghánistánu, tolik příznivců, kolik je jen možné.

„V posledních týdnech jsme spatřili nárůsty pokusů salafistů zaregistrovat se jako pracovníci v uprchlických táborech,“ řekl Focus.

V říjnu Státní úřad pro ochranu ústavy varoval, že počet radikalizovaných salafistů by se mohl do konce roku zdvojnásobit, pokud se nebude kontrolovat radikalizační činnost v azylových centrech.

Noviny Bild referují, že salafisté byli v terénu, aby rekrutovali v mnichovských ulicích jako každou sobotu v posledních měsících, i den po smrtonosných pařížských útocích. Úřady jsou ale údajně bezmocné a nemohou je zastavit, neboť ti si dávají dobrý pozor, aby teroristické skupiny nepodporovali otevřeně nebo přímo nepodněcovali k násilí.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: breitbart.com