Srílanský premiér Ranil Wickremesinghe prohlásil, že země „zbankrotovala“, protože čelí krizi s pohonnými hmotami a nedostatku potravin. (Foto: Twitter / ilustrační)

Srílanská centrální banka zajistila devizové prostředky na zaplacení dodávek pohonných hmot a plynu na vaření, které zmírní ochromující nedostatek, uvedl ve čtvrtek její guvernér, ale policie použila slzný plyn a vodní dělo, aby zatlačila protestující studenty.

Většina čerpacích stanic na Srí Lance vyschla, protože ostrovní stát bojuje s nejničivější hospodářskou krizí od získání nezávislosti v roce 1948. U některých pump v obchodním hlavním městě Kolombu stály desítky lidí ve frontách s plastovými kanystry, zatímco v ulicích hlídkovali vojáci v bojové výstroji a ozbrojení útočnými puškami. Provoz byl velmi slabý.

V rozhovoru pro Sky News pan Wickremesinghe řekl: „Na vině je minulá vláda. Zničili ekonomiku.“

„Dostali jsme se do bodu, kdy Srí Lanka zbankrotovala, což se nikdy předtím nestalo.“

„Nemáme žádné dolary, nemáme žádné rupie.“

Dodal: „Nejsme ve stabilní situaci. Pociťujeme nárůst cen pohonných hmot.“

„Pociťujeme to a víme, že to půjde nahoru.“

„Naší hlavní starostí také je, že nemáme hnojiva na pěstování a v nadcházející sezóně nebudeme mít produkci potravin.“

„Na Srí Lance může nastat potravinová krize a mohla by trvat až do března příštího roku.“

Stovky studentů s černými vlajkami pochodovaly v centrální oblasti Fort v Kolombu a skandovaly hesla proti vládě. Podle svědka agentury Reuters policie opakovaně střílela slzný plyn a vodní děla, aby je zatlačila zpět.

Guvernér centrální banky P. Nandalal Weerasinghe na tiskové konferenci řekl, že na zaplacení dodávek pohonných hmot a plynu na vaření byly uvolněny adekvátní dolary, přičemž bylo částečně využito 130 milionů dolarů získaných od Světové banky a převodů peněz od Srílančanů pracujících v zahraničí.

Hovořil poté, co centrální banka na svém zasedání ponechala úrokové sazby na stejné úrovni s odkazem na dubnové masivní zvýšení o 7 procentních bodů, které podle něj probíhá v systému.

Země je politicky i ekonomicky stabilnější, řekl Weerasinghe a dodal, že zůstane ve své funkci. Dne 11. května novinářům řekl, že v případě absence politické stability do dvou týdnů odstoupí, protože jakékoli kroky, které banka podnikne k řešení hospodářské krize, nebudou v podmínkách nepokojů úspěšné.

Opoziční poslanec Ranil Wickremesinghe byl minulý týden jmenován premiérem a jmenoval čtyři členy vlády. Ministra financí však zatím nejmenoval.

Inflace by mohla v příštích několika měsících dále vzrůst na závratných 40 %, ale je poháněna převážně tlaky na straně nabídky a opatření banky a vlády již omezují inflaci na straně poptávky, dodal guvernér centrální banky.

Zdroj: express.co.uk