Rus Dmitrij Agarkov přepsal vlastní výhodné podmínky pro používání kreditní karty, banka Tinkoff jej podepsala a nyní banku žaluje o 14 milionů korun za jejich nedodržování. Rodák z ruské Voroněže v roce 2008 dostal do schránky poštu od banky, která obsahovala kreditní kartu spolu se smlouvou, kterou stačilo podepsat a poslat zpět. Namísto toho, aby nevyžádanou poštu vyhodil, tak si smlouvu naskenoval do počítače, pozměnil podmínky ve svůj prospěch a podepsaný dokument odeslal na uvedenou adresu banky Tinkoff Credit Systems.


Argarkova smlouva zahrnovala nulové poplatky, nulovou úrokovou sazbu a neomezený limit. Rus do smlouvy neopomenul zahrnout i další podmínky – za každé porušení smlouvy mu banka měla zaplatit 3 miliony rublů. Pokud by se banka smlouvu pokusila zrušit, musela by mu zaplatit 6 milionů rublů.

Banka smlouvu podepsala, aniž by si pozměněné podmínky přečetla a Argarkovi v krátké době poslala platnou kreditní kartu.

„Banka potvrdila podmínky klienta a poslala mu kreditní kartu spolu s potvrzenou žádostí. Takto si mohl klidně koupit ostrov v Malajsii a banka by za něj podle zákona musela zaplatit,“ uvedl právník Dmitry Mikhalevich pro deník Kommersant.

Kvůli opožděným platbám se však banka v roce 2010 rozhodla Argarkovi účet zrušit. Argakova zažalovala za neplacení poplatků a další přestupky, které však ve změněné smlouvě nebyly uvedeny, a tak byly neplatné.

Následně od něj požadovala zaplacení 45 tisíc rublů. Případ se dostal před soud, který  rozhodl ve prospěch Argakova. Jelikož banka podepsala klientům pozměněnou smlouvu, musela se držet nových podmínek. Argak tak musel zaplatit jen 19 tisíc rublů – částku, kterou dluží podle pravidel nové smlouvy.

Argakov podal novou žalobu na banku Tinkoff za neuznání smlouvy a porušení dohody. Od banky nyní žádá 24 milionů rublů. Banka na žalobu zareagovala vlastními zbraněmi a muže obvinila za uvedení v omyl.

„Naši právníci tvrdí, že namísto 24 milionů rublů dostane 4 roky vězení za podvod,“ tweetoval zakladatel banky Tinkoff Oleg Tinka.

Zdroj:  rt.com