Podle listu Financial Times, který se odvolává na tři osoby informované o rozhovorech s ruským prezidentem, již Vladimir Putin není otevřený diplomacii, která by ukončila válku na Ukrajině, což naznačuje, že se místo toho soustředí na strategii „zabírání území“. (Foto: Flickr)

Ruský prezident prý vážně uvažoval o mírové dohodě po několika neúspěších na bojišti minulý měsíc.

První mírové rozhovory se zadrhly po schůzce v Istanbulu koncem března poté, co ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Kreml z páchání válečných zločinů na civilistech v Mariupolu a Buči.

Podle dvou zdrojů FT se mírové snahy ocitly ve „slepé uličce“ a Putin byl obzvláště rozladěn potopením ruské černomořské vlajkové lodi Moskva.

„Naděje na dohodu tu byla. Putin chodil sem a tam. Musí najít způsob, jak z toho vyjít jako vítěz,“ uvedl jeden ze zdrojů, který dodal, že když se Moskva potopila, „Putin byl proti podpisu čehokoli. [ . . . ] Po Moskvě nevypadá jako vítěz, protože to bylo ponižující.“

Podle relativně nového narativu má Putin „zkreslený“ pohled na válku kvůli tomu, že jeho vlastní generálové a ruská televize vykreslují vítězný obraz – což vedlo ruského prezidenta k tomu, že trvá na tom, že civilisté nebyli během útoků terčem útoků.

„Putin upřímně věří nesmyslům, které slyší v [ruské] televizi, a chce hodně vyhrát,“ uvedl jeden ze zdrojů.

Zprostředkovatelé, jako je turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, předseda Evropské rady Charles Michel a miliardář a majitel fotbalového klubu Chelsea Roman Abramovič, se snaží Putina přesvědčit, aby se se Zelenským setkal, v naději, že se jim podaří prolomit patovou situaci.

Ruští a ukrajinští vyjednavači odsunuli většinu ostatních otázek na vedlejší kolej, zatímco se snaží uzavřít dohodu o zárukách bezpečnosti Kyjeva, pokud vyhlásí neutralitu a vzdá se snahy o vstup do NATO.

Podle osoby informované o tomto rozhovoru však Putin v pátečním telefonátu Michelovi sdělil, že rozhovory uvázly na mrtvém bodě, protože Ukrajina „postavila zeď“, a řekl, že „není vhodná doba“ na setkání se Zelenským.

Financial Times

Podle vyjednavačů Putinův nový postoj k diplomacii znamená, že Rusko věří, že může získat další ukrajinské území.

V sobotu Zelenskyj prohlásil, že chce v jednáních pokračovat, pokud nebudou nadále umírat lidé v Mariupolu nebo pokud ruské úřady v Chersonské oblasti nezorganizují separatistické referendum.

Zdroj: zerohedge.com