Utajené zpravodajství ze Sýrie nestačí jako důkaz, že Asad použil chemických zbraní. Veřejná pře administrativy ohledně použití chemických zbraní syrskou vládou je nesmírně slabě podložená a bývalí vysoce postavení zpravodajští důstojníci navíc říkají, že i veřejně dostupné informace dokazuj, že to nejspíš nebyla syrská vláda, kdo provedl útok chemickými zbraněmi. Obamova administrativa tvrdí, že tajné zpravodajství dokazuje, že to byla Assadova vláda, kdo provedl ty útoky.


Ale četní členové Kongresu, kteří viděli utajené zpravodajské informace, říkají, že to není o nic lepší než ty útržky z veřejných sporů … a že to nedokazuje nic.

Kongresman Justin Amash minulý týden řekl:

[quote align="center" color="#999999"]

Po návštěvě další tajné instruktáže o Sýrii, a po shlédnutí dodatečných materiálů, jsem teď ještě skeptičtější než kdy před tím. Nemohu uvěřit, že prezident to tlačí do války.[/quote]

A dnes Amash napsal:

[quote align="center" color="#999999"]

Kdyby si Američané mohli přečíst ty tajné dokumenty, tak by byli ještě více proti syrské akci. Veřejné prohlášení Obamovy administrativy je přinejlepším zavádějící.[/quote]

Kongresman Tom Harkin řekl:

[quote align="center" color="#999999"]

Právě jsem navštívil tajnou instruktáž Kongresu o Sýrii, která upřímně řečeno vyvolává více otázek než odpovědí. Ty důkazy prezentované činiteli administrativy shledávám jako nepřímé.[/quote]

Kongresman Michael Burgess řekl:

[quote align="center" color="#999999"]

Ano, viděli jsme ty tajné dokumenty. Jsou dost chabé.[/quote]

Yahoo News hlásí:

[quote align="center" color="#999999"]

Demokratická reprezentantka za New Hapshire Carol Shea-Porter např. ve čtvrtek odešla z tajného slyšení a řekla, že se proti tomuto úsilí stavěla, „teď se proti němu bude ale stavět více než před tím.“

„Myslím, že prezidenta čeká ještě dlouhá cesta, aby v tomto sporu přesvědčil,“ řekla po instruktáži. „Nevypadá to, že by v tom byla vysoká míra znepokojení, a neopírá se to o nic.“[/quote]

Senátor Joe Manchin oznámil, že hlasoval u úderu na Sýrii „ne“ hned po vyslechnutí tajné zpravodajské instruktáže.

Kongresman Alan Grayson v New York Times poukázal:

[quote align="center" color="#999999"]

Dokumentární záznamy týkající se útoku na Sýrii sestávají z pouhých dvou dokumentů: čtyřstránkového neutajeného souhrnu a 12 stránkového tajného souhrnu. Ten první je výčtem pouze dokladů ve prospěch útoku. Nemohu vám říci, co je v tom tajném souhrnu, můžete si z toho ale udělat závěr. (Jelikož to nebylo o nic působivější než ta 4 stránková veřejná verze.)

Ve čtvrtek jsem se zeptal lidí ze Zpravodajské komise Sněmovny, zda měli k dispozici nějakou další dokumentaci, tajnou či neutajenou. Odpověděli mi: „Ne.“

Souhrn o syrských chemických zbraních je založen na několika stovkách podkladových prvků zpravodajských informací. Neutajený souhrn cituje záchyt telefonních hovorů, příspěvků na „sociálních médiích“ a podobně, ale nic z toho nebylo opravdu citováno či přiloženo – dokonce ani klipy YouTube ne. (Zda je to tajné shrnutí také takové, to nelze nejspíš komentovat, ale zase, udělejte si z toho vlastní závěr.)

***

A ovšem od nás členů se očekává, že přijmeme bez otázek to, že proponenti útoku na Sýrii přesně vylíčili ty podkladové důkazy, i když ti proponenti nám či Americkému lidu odmítli cokoliv z toho ukázat.

Ve skutečnosti i získání přístupu i jen k tomu tajnému souhrnu obnáší série neodůvodněně obtížných překážek.

Museli jsme sestoupit do útrob Návštěvnického centra Kapitolu do místnosti čtyři patra pod zemí. Během instruktáže předsedy Zpravodajské komise Sněmovny se nesměly dělat poznámky.

Jakmile jsme odešli, nemáme dovoleno o tom tajném souhrnu diskutovat s veřejností, s médii, s voliči našich obvodů nebo ani s jinými členy. Nemáme dovoleno ani dělat nic, abychom ověřili validitu těchto informací, které nám poskytli.

A to je jen ten utajený souhrn. Chápu to tak, že Zpravodajská komise Sněmovny vznesla formální požadavek na ty podkladové zpravodajské zprávy před několika dny. Dosud jsem neslyšel odpověď. A upřímně ji ani nečekám.

***

Tím, že odmítá uvolnit podkladová data i členům Kongresu, administrativa komukoliv znemožňuje nezávisle posoudit, zda je to prohlášení správně.

Ten spěch s válkou založený na zaujatém zpravodajství se hodně podobá Iráku. [/quote]

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  washingtonsblog.com