BERLIN (AP) — Němečtí činitelé stupňují svou kritiku Facebooku tvrzením, že tato sociální síť dělá k zastavení nenávistné mluvy příliš málo, a tak by mohla být, nebude-li mazat ilegální obsah svižněji, postižena těžkou pokutou. V pátek vydaném interview říkal ministr vnitra Heiko Maas, že jeho ministerstvo zkoumá, zda bude možné pohnat stránky sociálních sítí k právní odpovědnosti za ilegální příspěvky.


„Samozřejmě, že nakonec, když ostatní opatření nezafungují, tak budeme muset uvažovat o pokutách,“ řekl Maas novinám Seuddeutsche Zeitung. „To bude silnou pobídkou, aby konečně jednali svižně.“

Německo v posledních letech uprostřed vyostřené veřejné debaty o přílivu více než milionu migrantů od počátku roku 2015 zažilo na sociálních médiích prudký nárůst jedovatých příspěvků.

Tato země má ale proti mluvě považované za rasistickou, hanlivou nebo podněcující násilí zákony stvořené v reakci na německé nacistické dědictví. Ale úřady zápasí se záplavou často anonymních příspěvků na webových stránkách zahraničních vlastníků.

V Kalifornii sídlící Facebook prohlásil, že tento problém bere vážně a že v berlínské kanceláři příspěvky revidují stovky najatých lidí. Ale Sueddeutsche Zeitung v pátek ohlásil, že tamní personál si stěžuje na vnitřně nekonzistentní pravidla a na přepracovanost.