Ottawská policie ukončila protestní akci „Freedom Convoy“ v centru města, která trvala tři týdny. V pátek a v sobotu policisté zatýkali demonstranty a zabavovali jejich vozidla. (Foto: Twitter)

Nyní chce starosta Ottawy Jim Watson tyto zabavené vozy a karavany prodat, aby získal zpět miliony dolarů, o které město během tří týdnů blokády přišlo.

V neděli Watson pro kanadskou televizní stanici Canadian Broadcasting Corporation (CBC) uvedl, že nákladní automobily, obytné vozy a další vozidla zabavená z kolony by měly být prodány, a prohlásil, že k tomu může být zmocněn mimořádnými pravomocemi premiéra Justina Trudeaua.

„Podle zákona o mimořádných situacích jsem se zeptal našeho právníka a našeho městského manažera, ‚jak si můžeme ponechat odtahová vozidla a obytné vozy a dodávky a vše ostatní, co jsme zabavili, a prodat tyto kusy vybavení, abychom pomohli získat zpět část nákladů, které absorbují naši daňoví poplatníci?'“ Watson řekl státním médiím.

Ottawská policie na Twitteru uvedla, že celkem bylo zabaveno a odtaženo na odstavné plochy 79 vozidel.

Pokladní města Wendy Stephansonová nedávno poznamenala, že demonstranti stojí kanadské hlavní město 1 milion kanadských dolarů (785 tisíc Kč) denně. „Měli bychom pokutovat ty lidi, kteří tento chaos způsobili,“ řekl Watson v samostatném rozhovoru pro televizi CTV.

Není jasné, zda starosta svůj záměr prodat vozidla dotáhne do konce. Neví se také, zda by vozidla v aukci vůbec pokryla náklady na policejní výdaje ve výši 14 milionů dolarů.

Prozatímní policejní šéf Steve Bell novinářům řekl, že odklízení demonstrantů o víkendu bylo „extrémně nákladné“.

Bell v sobotu řekl, že „nezákonná okupace skončila“. V neděli dodal, že kolem oblastí v centru města byly umístěny bezpečnostní ploty s „velmi silnou policejní přítomností“.

Konvoj svobody zatím nevydal prohlášení o zabavených vozidlech a o tom, jaká bude jeho reakce… Dalo by se předpokládat, že se obrátí na právníka a použijí darované finanční prostředky ve snaze získat svá vozidla zpět.