NASA a Národní laboratoř v Idahu v pátek 19. listopadu oznámily soubor nápadů na vybudování jaderné elektrárny na Měsíci, která by se mohla stát zdrojem energie nezávislým na Slunci pro stálou obývanou stanici, informuje agentura Associated Press. (Foto: Flickr)

Američané mají v úmyslu postavit takovou elektrárnu na Měsíci do konce 20. let 21. století, sběr nápadů bude ukončen 19. února 2022.

Vedoucí projektu v laboratoři Sebastian Corbisiero zdůraznil, že spolehlivá a výkonná energie na povrchu Měsíce by byla důležitým krokem ve výzkumu vesmíru lidmi.

Podle NASA umožní trvalá přítomnost člověka na Měsíci, aby se dalším cílem stal Mars. Jaderný reaktor fungující v podmínkách jiné planety bude možné replikovat a povede také k technologickému rozvoji.

Předpokládá se, že reaktor bude postaven na Zemi a poté dopraven na Měsíc. Systém bude zahrnovat jádro reaktoru poháněné uranem, systém, který přeměňuje teplo na elektřinu, systém řízení ohřevu a distribuční systém.

Elektrárna by měla mít výkon alespoň 40 kilowattů po dobu deseti let. Zařízení se musí zapínat a vypínat bez lidského přičinění, musí fungovat na palubě přistávacího modulu a musí být přizpůsobeno pro přepravu.

Pro druhou zmíněnou podmínku musí reaktor splňovat parametry válce o výšce čtyři metry a průměru šest metrů.

Zdroj: apnews.com