Izraelské ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek oznámilo, že účinnost vakcíny společnosti Pfizer v prevenci infekcí varianty delta klesla na 39 %, zatímco u plně očkovaných osob bylo očkování stále účinné z 91 % v prevenci závažných onemocnění. (Foto: Flickr)

Nejnovější údaje vycházejí z případů zaznamenaných od 20. června do 17. července, tedy v období, kdy se delta varianta COVID-19 rozšířila po celém Izraeli.

Zpráva také odráží klesající účinnost očkování, která vykazuje pouhých 16 procent účinnosti proti přenosu infekce u osob očkovaných v lednu ve srovnání se 44 procenty u osob očkovaných v únoru, 67 procenty u osob, které se nechaly očkovat v březnu, a 75 procenty u osob očkovaných v dubnu.

Účinnost vakcíny v prevenci závažných případů u osob očkovaných v lednu zůstává podle údajů 86 procent, což je jen o něco málo méně než u osob očkovaných v následujících měsících.

Již dříve ve čtvrtek premiér Naftali Bennett udeřil na přibližně 1 000 000 těch, kteří se odmítají nechat očkovat, a řekl, že ohrožují sebe i ostatní.

Zdroj: i24news.tv