Na autobusové zastávce v Kentu našli tajné dokumenty britského ministerstva obrany, kde se hovoří o možné reakci Ruska na vplutí torpédoborce Defender do ruských vod u Krymu, uvedla BBC s odkazem na zdroje. (Foto: Youtube)

Podle zpráv tohoto britského média, člověk, který dokumenty nalezl, sám informoval redakci o svém nálezu. Přál si přitom zůstat anonymitě.

Tajné dokumenty uvádějí, že britská strana počítala s agresivní reakcí Ruska po narušení jeho teritoriálních vod cizí vojenskou lodí.

Mluvilo se přitom i o jiné trase, po níž by torpédoborec mohl plout, aby neprovokoval. Ovšem, v takovém případě by si Rusko mohlo myslet, že se Velká Británie „vyděsila“, píše BBC.

Britská média dále uvedla, že v dokumentech se jednalo i o politice amerického prezidenta Joe Bidena vůči Číně. Dalším bodem byly záchytné body Velké Británie týkající se Afghánistánu po skončení mise NATO v této zemi.

Noviny The Telegraph s odkazem na zdroje na britském ministerstvu obrany uvedly, že definitivní rozhodnutí o kurzu lodě Defender učinil sám předseda vlády Boris Johnson.

Politik sám přitom plavbu lodě označil za „úplně v pořádku“ a připomněl, že Velká Británie nepřiznává Krym jako část Ruska.

Zdroj: bbc.com