Bulharská prokuratura prohlásila, že do výbuchů ve zbrojních továrnách a skladech bylo zapojeno šest ruských občanů. (Foto: Youtube)

Předpokládá, že cílem výbuchů byly zbraně patřící Gebrevovi. Ve společnosti tohoto podnikatele však objevili řadu nesrovnalostí.

Zbrojařská společnost EMCO patřící bulharskému podnikateli Emilianu Gebrevovi označila za lež údaje z vyšetřování explozí ve zbrojních továrnách a muničních skladech v této zemi v období 2011-2020, které poskytla bulharská prokuratura.

Z účasti na těchto výbuších je obviněno šest ruských občanů. Informuje o tom Bulharský národní rozhlas.

Mluvčí hlavního prokurátora Bulharska Sijka Mileva představila 28. května údaje vyšetřování čtyř výbuchů, k nimž došlo během 10 posledních let ve zbrojních továrnách a muničních skladech.

Podle jejích slov jsou si všechny tyto výbuchy navzájem podobné a zničená produkce byla určena pro Gruzii a Ukrajinu.

V prohlášení společnosti je vyvrácena informace o tom, že zničená munice byla určena na export, včetně do Gruzie.

„Tuto lež se dá snadno prověřit pomocí existujících dokumentů,“ prohlásili v EMCO.

Spolu s tím společnost přiznala, že v roce 2011 došlo v jednom z jejích muničních skladů v Lovnidole k výbuchu. Zničená munice byla dopravena, jak upřesnila EMCO, z Česka po roce 2010. Mluvčí společnosti poukázal na to, že v listopadu 2013 zastavila prokuratura vyšetřování příčin výbuchu.

„Tvrzení prokuratury, že výbuchu předcházel požár, neodpovídá skutečnosti,“ uvádí se v prohlášení.

Gebrevova firma také vyvrátila prohlášení o tom, že se podílela na výbuších v podniku VMZ-Sopot v roce 2015. EMCO položila otázku, proč se prokuratura snaží uvést všechny v omyl falešnými fakty. „Co dělala prokuratura po celá tato léta ve vyšetřování těchto výbuchů? Proč znovu mluví o EMCO místo toho, aby pátrala po skutečných příčinách a vinících těchto teroristických útoků,“ ptá se společnost.

Mileva prohlásila, že bulharské úřady vyšetřují eventuální účast ruských občanů na čtyřech výbuších v muničních skladech. Podle jejích slov existuje předpoklad, že cílem explozí v letech 2011, 2015 a 2020 byly zbraně patřící Gebrevovi. Poznamenala, že prokuratura identifikovala šest ruských občanů, jež se nacházeli v zemi v čase těchto výbuchů. Mohli také mít prsty na atentátu na Gebreva, dodala.

Zdroj: snews.com