Turecký prezident Tayyip Erdogan dnes prohlásil, že jeho země nebude žádat USA o povolení, pokud se rozhodne koupit ruské stíhací letouny. Také se objevila informace, že Turecko již hledá alternativy amerických F-35. (Foto: Kremlin)

„Když jsme kupovali S-400 (ruské systémy protivzdušné obrany), ptali jsme se někoho? Neptali jsme se a koupili. Takže pokud se rozhodneme, tak je i koupíme,“ řekl Erdogan novinářům, když odpovídal na otázku o možnosti nákupu ruských stíhaček.

Poznamenal, že Turecko opakovaně žádalo Spojené státy, aby došlo k prodání systémů protivzdušné obrany Patriot, v Turecku dostávali však jen odmítnutí.

„Odkazovali na kongres a jelikož vždycky odpověděl negativně, nemohli nám je prodat. Ale neprodáte to, co potřebuji a pak nepožadujete, abych si šel k vám pro svolení – jedná se o porušení suverenity země. A my nejsme taková země, která to umožní,“ prohlásil turecký vůdce.

Dodal, že Ankara, stejně jako v případě nákupu S-400, „podnikne nezbytné kroky, pokud nebude vyřešen problém s dodávkou amerických stíhaček F-35“.

Noviny Daily Sabah dnes přišly se zprávou, že turecká strana urychlila vývoj svých vlastních letadel a začala zvažovat alternativní možnosti F-35, uvedl to sám prezident Erdogan.

Erdogan se na začátku září zúčastnil letecké show MAKS-2019 spolu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a ještě ten den oznámil, že Turecko a Rusko jedná o dodávce ruských Su-57.