Německý ministr financí Wolfgang Schaueble během víkendu v podstatě torpédoval Evropský plán na spojený bankovní dozor, čímž vyvolal další pochyby o německé oddanosti euru. Zatímco kancléřka Angela Merkel apelovala na „více Evropy“ – na bankovní unii a zrovna tak i na užší fiskální a politickou integraci – její sekerník Schauble systematicky blokuje pokrok směrem k těmto cílům. Nakonec tento víkend na konferenci ministrů financí Evropské unie v Dublinu trval Schaueble na tom, že aby se postoupilo k bankovní unii, tak by bylo zapotřebí revizi dohod o EU, a na bankovní unii se před tím tito činitelé shodli, že je absolutně nezbytná k podepření společné měny.


Německý ministr financí Wolfgang Schaueble tak v podstatě torpédoval plány Evropské unie na společnou bankovní unii, kriticky důležitý prvek pro udržení eura pohromadě.

„Bankovní unie dává smysl pouze … když budeme mít i předpisy pro restrukturalizace a řešení bank,“ řekl Schaueble. „Když ale na tohle chceme evropské instituce, budeme potřebovat změnu smluv.“ Volání po revizi dohod o EU otevírají politická hnízda zmijí, jaká přinejmenším vyvolávají značná zdržení a často úplně likvidují předložené návrhy.

Schauebleho údajná starost spočívá v tom, že evropská instituce s pravomocí rozkouskovat nebo rozpouštět banky musí mít i řádný právní podklad. Pokud je touto institucí Evropská centrální banka, pak tu musí být jasné právní oddělení zakotvené v dohodách mezi jednáním při monetární politice a v bankovním dohledu.

Tyto obnovené právní obavy jsou překvapením, jelikož země eurozóny včetně Německa se už shodly na roli bankovního dohledu pro ECB, která by měla začít od července 2014. Schauble použil hrozbu revize dohody už prosinci, aby ostatní země přiměl k tomu, aby se dohoda o ECB omezovala jen na největší banky.

Nicméně zpravodajský magazín Der Spiegel minulý měsíc hlásil, že právní experti německým zákonodárcům poradili, že pro převzetí dozorčí role ECB existuje jen pochybný právní podklad.

Nejspíš to není jen shoda okolností, že Německo zapíná u bankovní unie brzdu zrovna, když nová proti-euro strana hrozí vyvolat erozi podpory Merkelové na pravici při zářijových národních volbách.

Když už v tom byl, tak Schaueble tento víkend rovněž k tomu pronesl, že Německo odporuje i třetí složce bankovní unie, celoevropskému systému záruk za vklady. To by nemělo překvapovat poté, co Schauble a další ministři financí euro-zóny svolili s konfiskací garantovaných vkladů na Kypru – což byla podmínka, která narazila na opozici jen od kyperského parlamentu.

Tak, abychom Schaubleho komentáře přeložili do prostého jazyka: „Milujeme euro, nejsme ale připraveni kvůli tomu sdílet žádné další riziko. Chceme bankovní unii, o níž jsme se shodli, že je nezbytná k zachování eura, jsme ale proti jejím podstatným součástem.“

Je tohle všechno jen volebničení? Nebo je za těmi německými průtahy zřetelný nějaký podtext? Jak je pravděpodobné, že Merkelová, pokud se jí povede znovuzvolení, v něčem z tohoto změní kurz?

Odpověď: Ne není to jen volebničení. Ano, je za tím podtext. A je velice nepravděpodobné, že Merkelová změní kurz. Sečteno a podtrženo: Německá oddanost euru vadne. Zůstane to jen na jeho podmínkách. A euro bude mít za těchto podmínek problémy přežít.

Ač je Schaueble jen jedním ze 17 ministrů financí eurozóny a jedním z 27 v EU, je už jasnější, že i po Dublinské schůzce, je to on, kdo to vede.

Jeroen Dijsselbloem, Holanďan, který je titulární hlavou ministrů financí eurozóny, reportérům objasnil, že všichni se musí držet německé linie.

„Pokud Němci ohledně toho zaujmou pevný postoj, a až dosud jsem je poznal dost dobře, pak je to vážný problém,“ řekl. „Tak bychom se měli poohlížet po omezených změnách ve smlouvách.“

Michel Barnier, EU komisař odpovědný za vnitřní trh, řekl německému deníku Sueddeutsche Zeitung, že navrhne, aby v budoucnu byly vládní výkupy bank z dluhů jen poslední možností, pouze poté, kdy oderou akcionáře, držitele dluhopisů, a bude-li to nezbytné, i úspory převyšující 100 000 euro.

Barnierova iniciativa, poznamenaly tyto noviny sarkasticky, „by určitě měla najít ve spolkové vládě sympatizanty,“ protože Berlín už dlouho chtěl stanovit jasná pravidla pro zacházení s krachujícími bankami a pro využití evropských fondů výkupů z dluhů jako poslední možnosti.

Je to na vás posoudit, jak to Německo myslí vážně s udržením eura pokud Schaueble trvá na tom, „buď to půjde po mém nebo přes palubu“?

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  marketwatch.com