Vědci z Massachusettské univerzity vytvořili speciální nanočástice, které po implantování do očí umožňují vidění ve tmě. O objevu informuje britský časopis The Times. (Foto: Wikimedia)

Uvádí se, že pomocí nanočástic by lidé mohli vidět ve tmě vlastníma očima bez použití speciálních zařízení pro noční vidění. Technologie byla však testovaná jen na myších.

Jak to funguje?

Speciální nanočástice byly implantovány do zadní stránky sítnic očí zvířat, což jim umožnilo vidět infračervené spektrum.

V rámci experimentu, který se konal v Americké chemické společnosti, vědci vyškolili myši, aby překonali vodní bludiště pomocí osvětlených orientačních bodů. Pak byly některým myším do očí implantovány nanočástice a osvětlené orientační body byly nahrazeny infračervenými. Zjistilo se, že myši s nanočásticemi byly stále schopny najít cestu bludištěm, zatímco běžné myši to již nedokázaly.

Podle The Times nanočástice fungují na stejném principu jako noktovizory – můžou rozšířit spektrum lidského vidění a zviditelňují rozsah záření nepřístupného pouhým okem.

Jaké to má perspektivy?

Uvádí se, že nanočástice se automaticky odstraňují z organizmu a jestli další experimenty neodhalí žádné vedlejší účinky, může být nová technologie použita i u lidí. Zejména bude schopna nahradit objemné zvláštní vybavení používané speciálními jednotkami. 

Podle vědce Massachusettské univerzity Gang Hana použití této technologie bude moci změnit lidský pohled na svět.

„Když se díváme na vesmír, poznáme pouze viditelné světlo. Pokud bychom měli infračervené vidění, mohli bychom se na to podívat zcela novým způsobem,“ sdělil.

Stejný experiment v Číně

Je třeba však poznamenat, že dříve stejný experiment proběhl v Čínské vědecko-technologické univerzitě. Myši začaly vidět v infračerveném pásmu a také si zachovaly své normální vidění navzdory lehkému vnějšímu zákalu očí.

Vědci však upozornili na to, že i když vizuální aparát myší je podobný lidskému, není docela jasné, jak infračervené vidění bude vnímat teplo našeho vlastního těla.

Zdroj:  thetimes.co.uk