Kritici YouTube již dlouho požadují, aby společnost přestala hostit údajná dezinformační videa, která mají podkopat důvěru ve volební výsledky amerických prezidentských voleb. (Foto: Youtube)

YouTube odstraní od středy veškerý obsah, který tvrdí, že „masivní podvody nebo chyby“ změnily výsledek amerických prezidentských voleb 3. listopadu, oznámil gigant pro streamování videa.

Kritici YouTube již dlouho požadují, aby společnost přestala hostit údajná dezinformační videa, která mají podkopat důvěru ve volební výsledky.

„Dost států potvrdilo své volební výsledky, a určilo zvoleného prezidenta. Z tohoto důvodu začneme odstraňovat veškerý dnes (ve středu) zveřejněný obsah (nebo kdykoli po něm), který tvrdí, že výsledek prezidentských voleb změnily masivní podvody nebo chyby v amerických volbách 2020,“ uvedla společnost YouTube ve středu ve svém blogovém příspěvku. Kalifornská společnost upřesňuje, že tato politika je v souladu s politikou použitou v předchozích amerických volbách.

Videa, která tvrdí, že prezidentský kandidát zvítězil díky „obrovským softwarovým chybám nebo chybám v počítání“, budou „stažena“.

„Tuto politiku začneme uplatňovat dnes a v nadcházejících týdnech zintenzivníme své úsilí,“ pokračuje společnost, dceřiná společnost Google od roku 2006.

„Jako vždy, publicistické zpravodajství a názory (videa vyjadřující) na tyto předměty mohou zůstat na našem webu, pokud obsahují dostatečný vzdělávací, dokumentární, vědecký nebo umělecký kontext,“ upřesňuje společnost

YouTube odhaduje, že „problematická dezinformace“ představuje méně než 1% toho, co je vidět na její platformě ve Spojených státech, aniž by uvedla přesné údaje.

Nejvyšší soud Spojených států v úterý odmítl přijmout odvolání Trumpových spolupracovníků, aby zablokoval ověřování výsledků prezidentských voleb ve státě Pensylvánie. Republikánský prezident stále odmítá, více než měsíc po volbách, přiznat svou porážku od demokrata Joe Bidena, a prezentuje se jako oběť „masivního podvodu“.

To znamenaná, že z logiky cenzorního přístupu YouTube musí ze stránek plaformy zmizet i Dobnald Trump. Navíc "gumový" přístup této společnosti umoňuje dle libovůle odstranit jakoukoliv pochybnost ohledně voleb, i v případě předložených důkazů a svědectví o podvodech nebo chybách. Prudce se tím zároveň zúžuje i názorová pestrost a deklarovaná "svoboda a demokracie".

 

Zdroj: pz.czlefigaro.fr