Přinášíme exkluzivní interview s Nigelem Faragem, které vedlo Daily Bell. Nigel Farage je zakládajícím členem Strany nezávislosti UK, která byla založena v září 1993. Je členem Evropského parlamentu za oblast Jihovýchod a je vůdcem parlamentní strany v rámci parlamentu EU. Ústředním cílem této strany je zaprvé stažení UK z Evropské unie a zadruhé obnovení vlády nad Británií opět prostřednictvím Parlamentu. Nigel Farage býval od svých školních časů aktivistou Konzervativců, dokud nesvrhli Margaret Thatcher a John Major nepodepsal Maastrichtskou dohodu, což vedlo k ukončení jeho členství.

[quote align=“center“ color=“#999999″]

Daily Bell: Jsi vůdcem Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP). Jak k tomu došlo?

Nigel Farage: Je to moje druhé funkční období. To první bylo v letech 2006-09 přes volby členů korespondenčním hlasováním.

Daily Bell: Co představuje UKIP politicky?

Nigel Farage: Nezávislost na EU a schopnost dělat si své vlastní zákony a kontrolovat své vlastní hranice. V posledních dvou letech jsme nesmírně narostli. Toriové (Konzervativci) se tím cítí být zvláště ohroženi, přetahujeme voliče ale i ostatním stranám.

Daily Bell: Řekni nám něco o sobě, a svém dětství a dospívání.

Nigel Farage: Vyrostl jsem v malé vesnici v Kentu, kde dosud žiji. Po škole na Dulwich College jsem v 18 šel na London Metal Exchange (burza kovů).

Daily Bell: Měl jsi hroznou leteckou nehodu. Řekni nám o tom a jak tě to ovlivnilo? Myslíš, že to byla nehoda? Máš mocné nepřátele, protože zastáváš svobodu trhu?

Nigel Farage: Ta havárie byla nehodou, nikoliv konspirací. Ač jsem byl rozsáhle pomlácený, mám štěstí, že jsem naživu a jsem za to nesmírně vděčný.

Daily Bell: Jsi milovníkem Londýnské City. Řekni nám proč.

Nigel Farage: V City pracovala moje rodina už po generace.

Daily Bell: Jaké to je být členem Evropského parlamentu?

Nigel Farage: Nemám žádné velké zalíbení v institucích EU.

Daily Bell: Máš snad obavy o svou fyzickou bezpečnost kvůli věcem, které říkáš o vrcholných Eurokratech?

Nigel Farage: Jsem co se týče tohoto velice uvážlivý, jelikož jsem jim trnem v patě.

Daily Bell: Jak děláš takové úžasné proslovy? Používáš poznámky? Nacvičuješ to? Jsi jedním z nejlepších řečníků, jaké jsme kdy viděli.

Nigel Farage: Promýšlím své proslovy dlouho a usilovně, zapíšu si pár poznámek a pak se do toho dám a prostě to pronesu.

Daily Bell: Co cítíš k EU? Můžeš to prosím shrnout?

Nigel Farage: Stejně jako Komunismus je tohle dobrá myšlenka, která se hrozně zvrhla. Euro zažije dlouhou vleklou smrt, která eurozónu odsoudí ke ztracenému desetiletí. Přimět vlády, aby udržely výdaje pod kontrolou, je přínosné. Ovšem pro jih eurozóny představuje devalvace vyšší prioritu. Ať bylo provedeno kompetentně nebo nebylo, tak je Euro osudově zmršené.

Daily Bell: Potřebuje svět centrální banky?

Nigel Farage: Ano, ale takové, které mají větší respekt k hodnotě peněz. Byli jsme zavedeni na strašné scestí, ale teď jsme navíc z hlediska schopnosti věci napravit impotentní. Hnusí se mi i ta míra vládní kontroly a potlačování svobody projevu.

Daily Bell: Funguje současný systém britské veřejné zdravotní péče?

Nigel Farage: Za ty peníze nedostáváme odpovídající hodnotu.

Daily Bell: A co britský vzdělávací systém?

Nigel Farage: Naprostý propadák s neustálým poklesem standardů.

Daily Bell: Je dnes těžší nebo lehčí začít v Británii v této době s podnikáním?

Nigel Farage: Těžší než kdy před tím, měl bych hrůzu z toho, kdyby měl teď začít znova.

Daily Bell: Proč je v Londýně tolika kamer? Co je předmětem té nedůvěry a důvodem pro ně?

Nigel Farage: Teoreticky je to k potírání zločinu. V praxi se nic nezměnilo.

Daily Bell: Jsi roajalista? Jsou králové problém?

Nigel Farage: Plně podporuji konstituční monarchii. Ta je populárnější než kdy dříve.

Daily Bell: Co si myslíš o Davidu Cameronovi?

Nigel Farage: Je to vůdce establišmentu k udržování status quo v časech, kdy potřebujeme radikalismus.

Daily Bell: Co si myslíš o Nicku Cleggovi?

Nigel Farage: Dost milý, ale zcela oddaný špatné politice.

Daily Bell: Byla koalice mezi liberálními demokraty a Torii úspěchem?

Nigel Farage: No, vydržela pohromadě, což je jistá forma úspěchu. Mají štěstí, že jsou to obě sociálně demokratické strany. Obě věří v EU a v globální oteplování. Ale Toriové jsou rozděleni. Jejich vedení je teď sociálně demokratické, členstvo je spíš jako UKIP. Cameron miluje velkou vládu.

Daily Bell: V Británii to vypadá, že Toriové mluví za movitou třídu a Labouristé mluví za odbory. Kdo mluví za lidi, kteří se chtějí vyhnout tomuto třídnímu rozdělení a nechat trh vzkvétat – tak trochu na způsob myšlení Margaret Thatcher?

Nigel Farage: UKIP!

Daily Bell: Jak bys srovnal Camerona s Thatcherovou? Máš ji rád nebo ji nesnášíš, nám se jeví, že Thatcher má určité filosofické principy. Má i Cameron soudržnou politickou filosofii?

Nigel Farage: Ti jsou nesrovnatelní. Thatcher byla politikem z přesvědčení, Cameron je kariérista. A Clegg se jen prostě drží toho, kam to vede EU.

Daily Bell: Kam odsud UKIP směřuje?

Nigel Farage: Naše politiky se budou, jak věřím, v několika následujících letech stávat ještě relevantnějšími. UKIP je nadějí pro Anglii pro ty, kdo věří v samosprávu a v demokracii národního státu.

Daily Bell: Je Anglie pořád ještě impérium?

Nigel Farage: Ne.

Daily Bell: Chtějí Eurokraté vytvořit impérium?

Nigel Farage: Oni se holedbají, že to už impérium je. Věří ve Spojené státy evropské. Někteří komentátoři to už tak berou.

Daily Bell: Proč britská média nereferují o fašistických tendencích současné politické třídy v Británii?

Nigel Farage: Protože velká vláda spolu s velkými médii pracují ruku v ruce. Ale hodně z britské veřejnosti se už probouzí a ta propast mezi nimi a naší politickou třídou se vyplní.

Daily Bell: Byl bys rád ministerským předsedou?

Nigel Farage: Jsem politik kampaní, nejsem ten, kdo usiluje o vysoké úřady.

Daily Bell: Jak bys vedl Británii směrem ke svobodnému trhu? Co bys dělal?

Nigel Farage: 1) Opuštění EU, 2) vyjednávání o globálním svobodném obchodu, 3) jednotné daně, 4) de-regulace trhu práce. Jsem celkem fandou Miltona Freidmana.

Daily Bell: Znamená Internet pro svobodu rozdíl k lepšímu?

Nigel Farage: Ohromný. YouTube opravdu pomohlo s šířením mého poselství. Mám velké plány na rozšíření naší přítomnosti na Internetu.

Daily Bell: Chtěl bys uvést ještě něco dalšího?

Nigel Farage: Dobro nakonec vždy vítězí nad zlem!

Daily Bell: Děkuji.[/quote]

Dodatečné zamyšlení od Daily Bell:

Jsme šťastni, že jsme mluvili s Nigelem Faragem a ač nám toto interview neposkytuje hluboký vhled, snad poslouží jako uvedení do jeho politických cílů.

To, co se z této konverzace ukázalo, byl člověk, který chce v Británii uplatnit principy svobodného trhu, a který je přesvědčen, že k tomu nedojde potud, pokud bude Británie setrvávat jako součást EU.

Pan Farage z UKIP je tváří změny britské politiky a možná nakonec nahradí Konzervativní stranu, která v tomto okamžiku už za moc nestojí nebo snad i za nic nestojí. Ten mix libertariánských názorů s důrazem na soukromý trh u UKIP nejenže jde proti moderní britské politice, ale je i projevem šířícího se uvědomění, že současný systém je porouchaný.

Pan Farage vede ten útok směrem k orientaci na svobodný trh, který by mohl být průlomem ven z britského nefunkčního systému „New Labour“ (něco jako neo-sociální demokracie) a i z těch podvratných socialistických vlivů samotné EU.

Je motivován nejen podnikatelskou filosofií, ale také zkušenostmi z londýnské City a historií své rodiny v City. To je ten finanční distrikt, který tak dobře zná. Část jeho argumentace pro to, že chce, aby Británie opustila EU, má co dělat s jeho obavami, že Evropa překoná jako finanční centrum Londýn.

My máme jasně náš vlastní názor na londýnskou City, to je ale jedno – Faragovo úsilí zbavit Británii pout a učinit ji svobodnější je nepochybně chvályhodné. Je významnou postavou britské opozice a v závislosti na tom, co se ještě stane, i historickou osobností.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: thedailybell.com

]]>