Časopis New Scientist zveřejnil zprávu o experimentu, který má Evropská unie v úmyslu zahájit na hraničních kontrolních místech v Maďarsku, Lotyšsku a Řecku příštích šest měsíců.

Zatím není známo, v jaké formě budu instalovány, ale těm, kteří překročí hranice, bude položeno několik otázek, na které se umělá inteligence bude ptát.

Může se například zeptat, co máte v kufru a zda je vaše předchozí tvrzení pravdivé. Zařízení bude zohledňovat státní příslušnost, pohlaví a věk respondenta a podle toho otázky upraví, uvádí New Scientist.

V době rozhovoru bude systém používat známou technologii detektoru lži. Hlasový témbr, výrazy obličeje, držení těla atd.

Pokud bude systém pochybovat o pravdivosti odpovědí, pošlou cestujícího k celníkům, kteří provedou rozhovor naživo. V opačném případě bude moci cestovatel bez problémů překročit hranicе.

Pokusy zatím potvrdily správnost práce pouze ve 3 ze 4 případů, ale organizátoři pokusů upozornili na dva faktory. Průzkumy se konaly „se speciálními" lidmi, kteří předem naplánovali své vlastní odpovědi, pravdivé i lživé.

Na druhou stranu se zařízení bude časem učit a jeho přesnost se zvýší.

Zdroj:  newscientist.com