Vice než 90% odrůd plodin pěstovaných ještě před stoletím, se už v této zemi nepoužívá: mnohé z nich se ani neudržují v zařízeních pro uchování semen. K tomu všemu navíc jen 6 společností celého světa si patentovalo většinu pěstovaných semínek na celém globálním zemědělském trhu. Diverzita naší potravinové základny se rozpadá a je to převážně kvůli tomu, že to jsou korporace, nikoliv lidé, kdo má v rukou tyto dodávky. Ale záchrana semínek z vaší zahrádky se zeleninou nebo z vaší malé rodinné farmy by potenciálně mohla zachránit současnou diverzitu a zpomalit nebo i zvrátit degradaci našeho zásobování potravinami.


Christina Sarich z Natural Society v poslední době sama pro Nation of Change referovala o tom, jak korporace vlastní semínka.  Tyto společnosti jako Monsanto, Dupont, Dow a Bayer pomohly s ořezáním dědictví globálních potravinových zdrojů, a to všechno v úsilí o maximalizaci zisku. (Viz také tady vrchních 10 společností, které ruinují přirozený svět pesticidy – a to jsou zároveň ty společnosti, které vlastní naše semínka).

[quote align="center" color="#999999"]

„Už samotné jednání pokoušející se o patentování semínek, která se vyvíjela po stovky let, pokud ne po tisíciletí, vytvořilo ďáblovo doupě,“ referuje Sarich. „Pěstování GMO semínek, která jsou ‚odolná vůči herbicidům‘, se ukazuje jako selhávající, i když se na plodiny rozstřikují miliony tun jedů založených na glykofosfátech, a pak se vytváří další dávka jedovatých chemikálií ve snaze o kontrolu nových super-plevelů, které byly stvořeny korporátní hrabivostí.“[/quote]

Tím, že korporace učinily svá semínka odolná vůči aplikacím chemických pesticidů a herbicidů, stala se jejich semínka patentovatelná. Ty si v podstatě patentují život – a je to navíc často i život s geneticky modifikovanými složkami!

Problém s tímto nápadem je ten, že to uvrhává globální zemědělství do zkázy i přes sliby o opaku. Tyto rostliny vadnou, farmáři upadají do dluhů a gigantické semínkové společnosti se chechtají celou cestu do banky.

Před tímto převzetí zemědělství velko-podniky, pracovali lidé na půdě a schraňovali si semínka z roku na rok. Přenášeli tu rozmanitost od svých předků až do moderních časů pomocí postupů uchování semen. Pro mnohé jsou tyto postupy ještě živé. U jiných je třeba je znovu oživit.

[quote align="center" color="#999999"]

„Statisíce odrůd semínek vyvíjely tisíce farmářů v různých regionech světa,“ říká Sarich. „Vezměme si třebas Mexiko občas nazývané kolébka kukuřice, kde roste více než 60 domorodých odrůd. Ty všechny by mohly být smeteny během jediné sezóny pěstování GMO.“[/quote]

A co tohle všechno znamená pro vás a vaši zahrádku na zadním dvorku? Ač to může vypadat, že ty obrovité korporace, které kontrolují dodávky potravin, jsou mimo váš dosah, můžete začít s uchováváním semínek už dnes. Když si ze své zahrádky uchováte semínka z letošní sklizně pro setbu příštího roku. Podělte se s kolegy organickými zahrádkáři a pomozte znovu od základů vybudovat diverzifikovaný systém. Zde je i 5 potravin, které si můžete organicky vypěstovat a uchovat koupené produkty.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: naturalsociety.com