Vojenská aktivita NATO u hranic RF dosáhla nebývalé úrovně od dob studené války, využívá se k tomu mýtus o ruské hrozbě, prohlásil ministr obrany RF, armádní generál Sergej Šojgu, ve středu na společném kolegiu vojenských rezortů RF a Běloruska.

„Vojenská aktivita NATO u našich hranic dosáhla nebývalé úrovně od dob studené války. Politika aliance je zaměřena na posílení své předsunuté vojenské přítomnosti na východním křídle," řekl Šojgu.

Podle jeho slov k tomu Severoatlantická aliance aktivně využívá mýtu o ruské hrozbě.

„Zaznamenává se značný růst výzvědné aktivity NATO na Baltu a v Černomořském regionu. Jen v letošním roce vzlétala letadla ruských Vzdušně kosmických sil na zachycení možných narušitelů státní hranice více než 120krát," řekl ministr.

Podle Šojguova názoru jsou plány polské vlády rozmístit na stálém základě na svém území divizi Ozbrojených sil USA kontraproduktivní a nenapomáhají zachování stability a upevnění regionální bezpečnosti.

„V těchto podmínkách jsme nuceni podniknout odvetná opatření a musíme být připraveni neutralizovat možné vojenské hrozby ve všech směrech," dodal.

Šojgu zdůraznil, že se Rusko nechce zapojovat do vojenské konfrontace se Západem a usiluje o vzájemně výhodnou spolupráci v bezpečnostní sféře.

Zdroj:  snews.com