Pentagon se chystá rozmístit systém protiraketové obrany v některých městech v severní části Sýrie, oznámily turecké noviny Yeni Safak s odvoláním na bývalého velitele vojenského shromáždění syrské provincie Dajr az-Zaur Fayeza Al-Asmera.

Podle informací novin už USA ukončily instalaci tří zdokonalených radiolokačních systémů a také umístily 13 přenosných a stacionárních radarových systémů pro pozorování a rozvědku.

„Dalším krokem USA bude v tomto regionu zřízení systému protiraketové obrany, který se má pokládat za součást dlouhodobého plánu Washingtonu pro vytvoření v regionu chaosu," prohlásil Al-Asmer v interview pro Yeni Safak.

Noviny rovněž oznámily, že USA zahájily vytváření neletového pásma na severu Sýrie a začaly rozmísťovat radiolokační systémy na území o ploše 26 tisíc kilometrů čtverečních, které obsadila kurdská strana Demokratický svaz (PYD) východně od Eufratu.

Al-Asmer podotkl, že tyto kroky svědčí o záměru americké administrativy posílit svou přítomnost v Sýrii a současně poskytovat pomoc v Turecku zakázané Straně kurdských pracujících (PKK). Podle jeho slov se budou radiolokační systémy užívat k pozorování vzdušných a pozemních operací Turecka na hranici.

„Administrativa USA si uvědomila, že Straně kurdských pracujících k realizaci jejích plánů nestačí území východně od Eufratu. Proto bude i nadále posilovat svou vojenskou přítomnost v tomto regionu," uvádějí noviny výrok Al-Asmera.

Podle jeho slov budou vojenská letadla USA nejaktivnější v oblastech Hasaky, Rakky a Dajr az-Zauru, získané informace budou předávány letectvu pro vytvoření ochranné clony. Dodal, že se všechny tyto kroky dělají pro to, aby „zastrašily" Turecko, Rusko a Írán.