Jsou rychlé, skladné a snadné na ovládání. Čím dál tím více výrobců prodává polotovary určené speciálně pro mikrovlnné trouby. V USA je vlastní stále 90% obyvatel. Říkám „stále“, protože nebezpečí jejich používání bylo už tolikrát zmíněno. V tomto článku se na tato nebezpečí zaměříme.

Mikrovlny narušují chemickou strukturu vašich potravin

Mikrovlny zahřívají ve vašem jídle molekuly vody, které začnou vibrovat ve vysokých frekvencích, a nakonec se začnou vypařovat. Tato reakce zvyšuje teplotu jídla. Vzniklé dielektrické teplo se pak do něj vstřebá.

Je známé, že zahřátím se vypaří i celá řada živin, ale v co už mnoho lidí nevěří,  je tzv. „mikrovlnový efekt“, který potvrdila již celá řada studií. Spočívá v tom, že zabíjí virální DNA.

Jedna studie z r. 2003 prokázala, že po ohřátí v mikrovlnné troubě ztratila zkoumaná brokolice 97% svých významných antioxidantů. Vzhledem k tomu, že už tak žijeme obklopeni zpracovanými potravinami, měli bychom vyhledávat organickou stravu, kde se dá, a ne ji vědomě ničit.

Chemikálie z potravinových obalů pronikají do jídla

Značka „Vhodné do mikrovlnné trouby“ znamená, že vám obal v mikrovlnce nezačne hořet, a nikoli to, že je bezpečný z hlediska toxinů a chemikálií, které se během zahřátí vypařují do vašeho jídla.

Mezi tyto látky patří PET, benzen, toluen, xylen anebo BPA či BPS. U mnoha z nich byla potvrzena karcinogenita.

Pokud si to bez mikrovlnné trouby neumíte představit, používejte alespoň skleněné nádoby.

 

I nové mikrovlnné trouby vyzařují radiaci

I když se výrobcům musí uznat jejich snaha o snížení všech negativních účinků používání mikrovlnných trub, i ty nejnovější vypouští radiaci. Mikrovlna může vyzařovat až 400mG nechtěné radiace.

K srovnání – 4mG už bývají spojovány s leukémií a nejsou vhodné pro těhotné matky a děti.

Jak se obejít bez mikrovlnné trouby

Pravdou je, že mikrovlnná trouba je stále nejrychlejším způsobem, jak ohřát jídlo, avšak to je její jediná výhoda.

Čas můžete ušetřit třeba tím, že si zmrazené potraviny vyndáte z mrazáku a necháte rozmrazit.

Věřte, že se takové čekání vyplatí vašemu zdraví.

Zdroj: m.com, f.com, hs.com