Joanna Palani se skrývá nejen před ISIS, ale i před dánskými úřady, protože porušila přísné protiteroristické zákony, když se vrátila do Iráku a Sýrie, aby bojovala se svojí kurdskou jednotkou. 

V roce 2014 byla, nyní 23letá Joanna Palani, vyhozena z univerzity v Kodani, kde studovala politické vědy.

Důvod? Cítila se být povolána, aby se připojila ke kurdské Pershmerga v Iráku a Sýrii, kde vojenské jednotky pokračují v boji proti ISIS. Palani byla k tomu inspirována, kvůli jejímu pozadí a dědictví. Je iránsko-kurdským potomkem a byla narozena v uprchlickém táboře v Ramadi v Iráku a poprvé vystřelila ze zbraně v 9 letech.

Podle příspěvků na Facebooku, se cítila poháněna „k boji za ženská práva, za demokracii – za evropské hodnoty, které jsem se naučila jako dánská dívka.“ Poté co se vrátila do Dánska v roce 2015, tak jí úřady zakázaly návrat do regionu. Palani porušila proti-teroristické zákony, avšak mezi červnem a říjnem 2016 se připojila ke kurdské jednotce, která bojuje proti ISIS v severní Sýrii, protože „nedokázala opustit již vycvičené ženy.“ Strávila dny na předních liniích a její rychlá puška byla dobře ozkoušena na džihádistech.

Palani může být také připočítána pomoc s osvobozením dívky Yazidi, která byla uvězněna jako sexuální otrokyně, zatímco bojovala po boku jednotek Peshmerga v Iráku. Pro The Daily Mail řekla:  „Jako sniper jsem mohla být v první linii po dobu 9 dní.

Vstávala jsem mezi 4.-5. hodinou ráno a vzala jsem svojí SVD puška a AK pušku, moji tašku a dva ruční granáty. Zaujmula jsem pozici dál od okna, našla si místo, kde to bylo pohodlné a položila se pouze s mým prstem na spoušti.“ „Za denního světla bráníme, v noci lovíme a střílíme.“ dodala.

Poté, co se dánské orgány dozvěděli o akci Palani, tak byla uvězněna ve Vestre Fængsel, což je dánské největší vězení. Poté co strávila tři týdny za mřížemi tak byla propuštěna. Nicméně její pas byla zabaven a ona nyní čelí uvěznění. Palani říká, že je v její vlastní zemi viděna jako terorista a žije v úkrytu.

I když je v podstatě bez domova, tak neustále mění svou polohu každé tři dny z důvodu strachu z odvety a aby se vyhnula nalezení. „Omlouvám se za porušení zákona, ale neměla jsem žádnou jinou šanci v tu chvíli.“

Komentovala Palani. „Pro ty, co jsem riskovala život, mi nyní berou moji svobodu. Nečekala jsem, že ztratím téměř všechno za to, že jsem bojovala za naši svobodu a naše bezpečí.“

Během dlouhého rozhovoru s touto 23letou dívkou také odhalila, že proto, že zabila 100 islámských extrémistů, tak je na ní vypsána odměna 1 milion dolarů. „ISIS mě chce zabít a zajmout mě, abych konvertovala k radikálnímu islámu nebo aby mě změnili na sexuálního otroka,“ řekla.

„Ale miluji svou nezávislost a svobodu jako žena více, než se bojím chycení nebo změnění na sexuálního otroka ISIS. Moje obavy o zajetí a zabití nejsou tak velké jako moje láska ke svobodě. To je to, co mě žene dopředu.“ Čelí tak mnoho výzvám ve své dennodenním životě, aktivistka vyjádřila, že se nevzdá.

„Nikdy jim nedám vítězství mého strachu. Když se připravujeme k osvobození domů sexuálních otrokyň ISIS, tak říkáme toto – jeden bojovník jde zachránit, ale mnoho bojovníků se vrátí.“ řekla Palani. Palani říká, že „ztratila všechno“ poté, co opustila Dánsko a bojovala s kurdskou Pershmerga.

  „Byla jsem ochotna vzdát svůj život a moji svobodu, k zastavení rozvoje ISIS, tak, aby každý v Evropě mohl být v bezpečí. Byla to moje volba.“ řekla. „Ale v mojí zemi mě vidí jako teroristu.“