Zpráva od nejstaršího a nejprestižnějšího lékařského časopisu, The Lancet, oficiálně uznal fluorid jako neurotoxin a zařadil ho do stejné kategorie jako jsou arsen, olovo nebo rtuť. Zpráva také poznamenává, že je fluorid zodpovědný za směs neuro-vývojových poruch, jenž zahrnují poruchu pozornosti, hyperaktivitu, dyslexii a další kognitivní poruchy. Tyto podmínky nyní postihují miliony dětí na celém světě, což je nazýváno „pandemie vývojové neurotoxicity.“


Hnutí za odstranění průmyslového fluoridu sodného ze světových zdrojů vody, v posledních letech dost roste, s důkazy z mnoha různých zdrojů, které hovoří proti tomuto aditivu.

Tyto zprávy se rozšířili díky autorce Stefan Smyle a facebookové stránce Occupy Food, která odkázala na zprávu vydanou v The Lancet Neurology, Volume 13, Issue 3 v březnu 2014, autory Dr. Phillippe Grandjeanem a Philip J. Landriganem, MD. Zprávu si můžete přečíst zde.

Průmyslové chemikálie identifikovány

Jak je uvedeno v souhrnu zprávy, systematické procházení identifikovalo pět různých průmyslových chemikálií jako vývojové neurotoxikanty: olovo, methylová rtuť, polychlorované bifenily, arsen a toulen.

Souhrn vychází, že bylo identifikováno šest dalších vývojových neurotoxikantů: mangan, fluorid, chlorpyrifos, dichlorodiphenyltrichloroethane, tetrachloroethylene, a polybromovaný difenyl. Autoři dodávají, že dokonce více těchto neurotoxikantů zůstává stále neobjeveno.

Fluorid ve spojení s rakovinou

Fluorid sodný v pitné vodě byl jmenován ve spojení s různými druhy rakoviny. Funkčně se liší od přírodně-vyskytujícího se fluoridu vápenatého a bývá často přidáván do zdrojů pitné vody a používá se zubaři a zubních produktech, kde se předpokládá, že je to užitečné pro zdraví zubů. 

V současnosti je fluorid přidáván do zdrojů pitné vody ve velké čáti Severní Ameriky. S tím jak ale narůstá seznam zemí, které zakazují nebo odmítají fluorizaci vody, tak praxe v USA není tak stejná jako v Evropě nebo v několika jiných vyspělých zemích ve světě.