Vyjednávání o Sýrii byla kvůli postoji Washingtonu na neurčito odložena. I přes všechna prohlášení amerického ministra zahraničí Johna Kerryho o potřebě obnovy dialogu o politickém urovnání situace v Sýrii i přes touhu amerického prezidenta Baracka Obamy o uzavření syrského problému do konce jeho funkčního období (o novém prezidentu USA se rozhodně 8. listopadu), tak Pentagon a CIA nechtějí vojenskou konfrontaci v Sýrii ukončit, sdělil novinám Izvěstija vysoce postavený zdroj z kruhů ruského ministerstva zahraničí.


„Obama spěchá, aby uzavřel další problém, který byl za něj vytvořen. Dostal Nobelovu cenu míru a teď ji potřebuje ospravedlnit. Navíc si uvědomuje, že do historie vstoupí jako prezident, který zruinoval celou zemi (Libyi), poničil situaci na Ukrajině, zamořil Střední východ teroristy (zvláště Sýrii) a v důsledku toho vyvolal okupaci Evropy uprchlíky,“ uvedl tento zdroj. „Avšak americké mocenské struktury lnou spíše k vojenskému přístupu. CIA a Pentagon mají zájem na vleklém vojenském konfliktu na Středním východě. Neshody v nejvyšších mocenských strukturách USA jsou důvodem, proč je americká politika je zatížena takovou nejistotou,“ dodal tento zdroj.

Další problém při dosažení dohody o politickém řešení v Sýrii vytváří vnější síly. Podle tohoto zdroje se Rusku s Amerikou už podařilo dost sblížit své postoje ohledně osudu syrského prezidenta Bašára Asada. Avšak spojenci USA na Středním východě nadále lpí na nekonstruktivních postojích k této záležitosti. Z tohoto důvodu se museli vysoce postavení činitelé USA při promluvách na veřejnosti vyslovovat pro okamžitou rezignaci Asada, aby se tak vyhnuli ztrátě svých ‚přátel‘ v regionu.

Zdroj: southfront.org