K poslednímu nožovému útoku v Evropě došlo dnes dopoledne, když byl podle místních mediálních zdrojů židovský muž popisovaný jako rabín pobodán muslimským útočníkem ve francouzském městě Štrasburk. Byl ve stabilizovaném stavu odvezen do nemocnice, přičemž pachatel byl zatčen a vyslýchá ho policie. Oběť, kterou označují za pana Levyho, byla podle sdělení kolegů rabínem. Probodl ho podle 20 minutové mediální reportáže muž vykřikující „Alláh Akhbar“.


Podle RT k útoku došlo kolem 11:00 h dopoledne místního času. Pan Levi, který byl popisován jako ortodoxní Žid, seděl v kavárně u chodníku, hlásí Le Parisien.

„Právě jsem s panem Levym, který byl obětí toho útoku nožem, mluvil a jeho stav je stabilizovaný,“ řekl Mendel Samama, který je štrasburským rabínem, hlásil Le Soir. „Modlíme se za jeho rychlé uzdravení.“ Zprávy uvádí, že utrpěl povrchová bodná zranění na hrudníku.

Pachatele policie zadržela a byl vzat do vazby a k výslechu. Svědci říkají, že útočníkovi bylo mezi 30 a 40 lety. Podle časopisu Journal du Dimanche se za útočníkem táhne historie psychiatrických problémů. Prokurátor zatím jen potvrdil, že muž byl zatčen, aniž by k případu sdělil jakékoliv podrobnosti.

Jak uvádí RT, má Štrasburk jednu z největších židovských populací ve Francii s asi 15 000 věřícími příslušníky této víry žijícími ve městě ležícím na německé hranici. Židé celkem tvoří asi 5 procent jeho obyvatelstva. K tomuto útoku dochází poté, co v červenci dva muži vyhlašující příslušnost k ISIS podřízli hrdlo katolickému knězi v kostele u Rouen. Při tomto útoku byl zraněn ještě jeden starší farník. Oba útočníky tehdy, když se pokoušeli z tohoto kostela ze 17. století ve městě Saint-Etienne-du-Rouvray, policie zabila.

Zdroj: zerohedge.com