Už od návratu do Syrské vály v roce 2015, v němž jsme viděli, jak síly aliance USA, tak od loňského září i ruské síly, jak si pod pláštíkem boje proti ISIS uchvacují vliv v regionu, přičemž všichni ve skutečnosti usilují buď o svržení, nebo naopak o udržení Asadova režimu, nám v tom ale chyběl jeden významný hráč: Čína. A to se má změnit, jelikož tato supervelmoc také jako poslední vstupuje do tohoto nejturbulentnějšího a nejnebezpečnějšího regionu světa.


Peking s Damaškem se dohodly, že čínské ozbrojené síly naváží se Sýrii užší vztahy a poskytnou této občanskou válkou rozervané zemi humanitární pomoc, jak podle Xinhua uvedl vysoce postavený činitel Lidové osvobozenecké armády s dodatkem, že se diskutovalo i o výcviku syrských vojáků čínskými instruktory.

Jak už tomu bylo historicky, Čína měla sklon přenechávat středovýchodní diplomacii jiným trvalým členům Rady bezpečnosti OSN, zejména Spojeným státům, Británii, Francii a Rusku, přičemž však na tomto regionu závisí svými dodávkami ropy. V poslední době se však Čína z neznámých důvodů pokouší zapojit více, a to včetně vyslání vyslanců, co pomohou tlačit na diplomatické řešení tamního násilí s účastí jak syrské vlády, tak opozičních postav, jak uvádí Reuters.

V úterý do Damašku k rozhovorům se syrským ministrem obrany Fahad Jassim al-Freijem přicestoval ředitel kanceláře pro mezinárodní vojenskou spolupráci čínské ústřední vojenské komise Guan Youfei, dodává Xinhua.

Guan řekl, že Čína neustále hrála pozitivní roli při prosazování politického řešení v Sýrii.

„Čína má se syrskými ozbrojenými silami tradičně přátelské vztahy a čínští vojáci jsou ochotni posilovat výměny a spolupráci se syrskými vojsky,“ parafrázovala tato tisková agentura tvrzení Guana.