Oficiální mluvčí ruského ministerstva obrany, generálmajor Igor Konašenkov doporučil americké straně, když komentoval prohlášení ministerstva zahraničí USA o tom, že Rusko používá leteckou základnu v Íránu, aby prověřila své znalosti o rezoluci Rady bezpečnosti OSN. „Nemáme ve zvyku dávat rady vedení ministerstva zahraničí USA. Těžko se ale dokážeme zdržet doporučení, aby si tam prověřili, nakolik jsou někteří představitelé ministerstva zahraničí schopni logicky uvažovat, a jestli vůbec znají hlavní dokumenty mezinárodního práva.


A začít by měli prověrkou znalosti rezoluce Rady bezpečnosti OSN č.2331 (2015), v níž se hovoří o tom, že je třeba získat od RB OSN povolení k „prodeji", „předání" nebo „používání" bojových letadel „uvnitř Íránu", prohlásil Konašenkov.

„Kromě toho bychom znovu chtěli poradit představitelům ministerstva zahraničí, aby vzali do ruky tužky a obrysové mapy a s jejich pomocí by zjistili, že Sýrie je samostatný suverénní stát", dodal ruský generál.

Kromě toho poukázal Konašenkov na to, že chybí rezoluce Rady bezpečnosti OSN nebo dohoda USA se syrskými úřady, povolující její bombardování.

„Navrhujeme, aby se zamysleli nad odpovědí na to, jestli existuje alespoň nějaký článek Charty OSN, nějaká rezoluce RB OSN nebo dvoustranná smlouva USA se Sýrií, povolující bombardování jejího území letadly a bitevními bezpilotními letouny amerického vojenského letectva z turecké základny Incirlik nebo jakýchkoli jiných leteckých základen v zahraničí", řekl Konašenkov.

„Jsme přesvědčeni, že po tom, až pan Toner složí tuhle zkoušku, pak už v něm nebude vzbuzovat likvidace teroristů ISIL a Fronty an-Nusra letadly ruských VKS v Sýrii, žádnou „lítost", zdůraznil mluvčí ruského MZV.