Bývalý turecký premiér Ahmet Davutoğlu zdůraznil, že to byl právě on, kdo vydal rozkaz k sestřelení ruského bombardéru Su-24 v listopadu loňského roku, oznámil list Hurriyet Daily News. Podle Davutoğluových slov se toto nařízení netýkalo pouze jednoho ruského letadla, bylo všeobecné a mělo zajistit bezpečnost tureckého vzdušného prostoru. „V souladu s obyčeji panujícími v naší zemi předává premiér pravidla použití ozbrojené síly v písemné podobě generálnímu štábu. Já jsem takový výnos vydal 10. října", oznámil Davutoğlu televizní stanici NTV už 15. července.


Nařízení z října se týkalo všech letadel, která naruší turecký vzdušný prostor bez povolení, nejen syrských, řekl bývalý premiér. Podle jeho slov se podobné nařízení objevilo po tom, kdy došlo k četným narušením vzdušného prostoru ruskými letadly operujícími v Sýrii", oznámil list Hurriyet Daily News.

Davutoğlu zdůraznil, že učinit změny v nařízení z roku 2012 nebyl „žádný problém", protože se jednalo o „ochranu vzdušného prostoru Turecka".

„Není správné nastolovat nějaké otázky osm měsíců po tom, co se to stalo…Převzal bych naprosto stejnou politickou odpovědnost dokonce i v tom případě, že by se to stalo dnes", cituje bývalého tureckého premiéra Hurriyet Daily News.