25. července řekl americký ministr zahraničí John Kerry, že podrobnosti „US plánu“ na vojenskou spolupráci a dělení se o zpravodajství s Ruskem v Sýrii by měly být podle očekávání oznámeny počátkem srpna. Kerryho prohlášení přišlo po schůzce s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem probíhající vedle shromáždění zemí Jihovýchodní Asie v Laosu. Podle tohoto plánu by se Rusko a USA měly dělit o zpravodajské poznatky kvůli koordinaci náletů proti syrské pobočce Al Kaiídy „Jabhat Al Nusra“ a zakázat ruským a syrským letectvům útoky na tzv. „umírněné rebely“.


Avšak probíhající pokroky v poli zůstávají plné otázek. Al Nusra je v Sýrii s výjimkou ISIS nesilnější „opoziční skupinou“. Podle prohlášení této skupiny obnáší v současnosti Al Nusra 60 000 bojovníků, ač toto číslo není možné ověřit. Jednotky této skupiny jsou schopny vést klasickou válku pomocí dělostřelectva, tanků a další techniky včetně dronů, stejně jako vést gerilovou válku a teroristické útoky sebevražedných bombových útočníků.

Podle zpravodajských informací dostává Al Nusra přímou podporu od Turecka a Saúdské Arábie a nepřímou podporu přes americké programy zaměřené na výcvik „umírněných rebelů“ v Sýrii. Jinými slovy, když Washington souhlasí s koordinací svého úsilí proti této teroristické skupině s Ruskem, tak USA podporovaná syrská opozice ztratí svou hlavní údernou sílu.

Úplnou shodou náhod ve stejný den, jako prohlášení Kerryho, učinil veřejné prohlášení i vůdce Al Nusra Abu Mohammed Al Golani oznamující, že Jabhat Al Nusra se organizačně odděluje od Al Kaiídy a přijímá nové jméno Jabhat Fateh Al Sham (Fronta osvobození Shamu).

Tento krok znamená zahájení kampaně změn značek v plném rozsahu jasně zaměřený na to, aby se vyhnuli rusko-americké dohodě o koordinaci úsilí proti této teroristické skupině. Al Nusra má v úmyslu se předvádět jako „skupina umírněné opozice“, aby se vyhýbala neustálému tlaku Rusů, které Washington tlačí k přijetí této dohody. Snadno lze předpokládat příchod sérií zpráv v Západních médiích, které budou líčit změnu názvu Al Nusra jako významný krok na cestě k lepší „demokratické“ Sýrii. Protože když ta skupina teď změní své jméno, tak nikdo nepochybuje, že pořád zůstane teroristickou organizací. Tyto zprávy budou nejspíš tuto skupinu nazývat „rebely“ a skrývat původní zdroj „opozičních bojovníků“ pro Jabhat Fateh Al Sham. Ve skutečnosti se tomu zatím nikdy nevyhýbali.

Dá se dost očekávat, že změna značky Al Nusra USA umožní, aby se vyhýbali jakýmkoliv významným akcím v rámci dlouho očekávané dohody s Ruskem s tvrzením, že žádný takový subjekt jako Jabhat Al Nusra na bojišti neexistuje. Jednotky Jabhat Fateh Al Sham se navíc nejspíš dále promísí s těmi uznanými za tzv. „umírněnou opozici“. Strategicky to vytvoří nástupiště pro zahraniční sponzory této teroristické skupiny, aby  ji protlačovaly jako součást Vídeňských rozhovorů o poválečném konsensu v Sýrii.

Zdroj: southfront.org