Dva strategické bombardéry B-52 amerického vojenského letectva se v sobotu 11. června přiblížily k hranicím Ruska ve vodách Baltského moře v rámci cvičení Baltorps 2016. Informuje o tom Lenta.ru. Bombardéry s volací značkou ICER01 и ICER02 schopné nést jaderné zbraně vzlétly z letecké základny Mildenhall ve Velké Británii. Posádky měly za úkol, jak informuje Airforce Times, nacvičení kladení protilodních min v Baltském moři.

Cvičné miny měly být zřejmě položeny v Gdaňském zálivu, kde byl kvůli cvičení uzavřen prostor ve vzdálenosti 50 km od základny ruské vojenské flotily v Baltijsku.

O den dřív vykonaly B-52, jak se praví na webu vojenského letectva USA, cvičný let za doprovodu 12 stíhaček čtyř států: dvou polských F-16, čtyř amerických F 16, dvou německých Eurofighter Typhoon a čtyř švédských Saab Gripens.

Ve dnech 3-19. června se konají na Baltu cvičení vojensko-námořních sil NATO Baltorps 2016. Účastní se jich síly 18 spojenců a partnerů Aliance čítající 50 lodí, 60 letadel a 4500 lidí.