Před několika hodinami měli Obama s Putinem svůj šestý telefonát od chvíle, kdy ta pohroma Ukrajiny rozdmýchala druhou studenou válku. Jako obvykle bylo mnohé řečeno o generických diskusních tématech, která se propírala, aniž by byla vyřešena, a aniž by se cokoliv změnilo. Nejdříve je tu opakování od Bílého domu, doslova pošesté, oné linie, že to bude „drahé“:


[quote align="center" color="#999999"]

Oznámení o presidentově volání s presidentem Putinem

Dnes president Obama mluvil na žádost Moskvy s ruským presidentem Putinem o situaci na Ukrajině. President vyjádřil hluboké obavy z podpory ruské vlády akcím pro-ruských separatistů, kteří hrozí, že podvrátí a destabilizují ukrajinskou vládu. President zdůraznil, že je třeba, aby všechny nepravidelné síly v této zemi složily své zbraně, a na presidenta Putina naléhal, aby využil svého vlivu na tyto ozbrojené pro-ruské skupiny a přesvědčil je, aby opustily budovy, které uchvátily. President zopakoval důležitost stažení ruských vojsk od ukrajinské hranice, aby se tak zmírnilo napětí. President Obama uvedl, že ukrajinská vláda jednala i přes rétoriku ruských činitelů s pozoruhodnou zdrženlivostí a ukrajinskou vládu pochválil za úsilí o sjednocení země přes uspořádání svobodných a férových presidentských voleb 25. května, prosazování obsáhlých ústavních reforem a návrhy na konkrétní kroky na decentralizaci moci. President zmínil rostoucí politickou a ekonomickou izolaci Ruska jako důsledek jeho akcí na Ukrajině a dal na srozuměnou, že ty náklady pro Rusko, které je už postihly, budou-li tyto akce pokračovat, ještě porostou. President upozornil na nadcházející schůzku kontaktní skupiny v Ženevě a řekl, že ač nadále věří, že diplomatické řešení je pořád ještě možné, tak to nemůže uspět v prostředí ruského vojenského zastrašování na ukrajinských hranicích, ozbrojených provokací uvnitř Ukrajiny a eskalační rétoriky ruských oficiálních činitelů.[/quote]

A z hlediska Kremlu:

[quote align="center" color="#999999"]

Vladimir Putin měl telefonní hovor s presidentem Spojených států amerických Barackem Obamou.

Tito vůdci diskutovali o různých aspektech krize na Ukrajině, v první řadě a především v jihovýchodních regionech zachvácených masovými protesty proti politice současných kyjevských úřadů.

Ruská strana zdůraznila, že protesty v Doněcku, Lugansku, Charkově, Slavjansku a v dalších městech na jihovýchodě Ukrajiny jsou důsledkem neochoty a neschopnosti kyjevských úřadů vzít v úvahu zájmy Rusů a rusky mluvícího obyvatelstva. Vladimir Putin na Baracka Obamu apeloval, aby použil možností, které jsou na americké straně, k zamezení použití síly a zabránění krveprolití.

V reakci na americkým presidentem vyjádřené obavy z údajného ruského vměšování do jihovýchodní Ukrajiny, ruský president uvedl, že takovéto spekulace jsou založeny na nepřesných informacích. Současné ukrajinské úřady se musí v první řadě a především zamyslet nad skutečným zapojením všech hlavních politických sil a regionů do transparentního procesu vypracování nové ústavy, která zaručí hlavní práva a svobody občanům, federální strukturu země a její neangažovaný status.

Obě strany souhlasily, že budou pokračovat v úsilí o dosažení diplomatické spolupráce v kontextu ukrajinské situace před čtyřstrannou schůzkou (EU, Rusko, USA a Ukrajina) naplánovanou, že proběhne 17. dubna v Ženevě.[/quote]

Mezi tím se Východní Ukrajina připravuje na plnocennou vojenskou operaci.

Místo skutečných aktualizovaných fotek, je tu hromádka snímků z první takové konverzace. Ta odvede svou práci, jelikož ta mohla být docela dobře pořízena v Hollywoodu.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  zerohedge.com