Asi 80 škol zavedlo genderově neutrální školní uniformu, dovolující chlapcům nosit sukni a dívkám kalhoty, uvádí Sunday Times. Jak uvádějí noviny, je změna součástí vládou financované kampaně, která má velký ohlas. Kampaň má věnovat pozornost dětem, které si nejsou jisté svou genderovou příslušnosti. Řada škol se rozhodla nepřijímat doporučení ohledně uniformy pro dívky a chlapce nebo změnit pravidla a dovolit pětiletým žákům, aby si oblékali takovou uniformu, v níž se cítí příjemněji.


Podle údajů novin je škola Allens Croft v Birminghamu první školou, která vyhlásila zavedení genderově neutrální uniformy. Podle nových pravidel mohou chlapci nosit šedou nebo černou sukni nebo šaty bez rukávů, a dívky — kalhoty týchž barev.

„V Allens Croft se snaží podporovat právo každého dítěte vyjádřit svou genderovou příslušnost a individualitu jakýmkoliv způsobem, který považují pro sebe za správný", zní školní pravidla.

Jak uvádějí noviny, vyjádřily některé křesťanské organizace obavy, že takové novoty mohou zmást děti prvního stupně základní školy a přivést do rozpaků žáky středních škol.