Do čela pozemních sil USA se poprvé za celou dobu jejich existence postavil voják, který se otevřeně přiznal ke své netradiční sexuální orientaci. V úterý schválil americký senát kandidaturu Erica Fanninga do funkce ministra pro pozemní síly, kterou navrhl americký prezident Barack Obama. Před tím stál Fanning v čele aparátu ministra obrany a ještě dřív vykonával vedoucí funkce střední úrovně ve vojenském námořnictvu USA, plnil povinnosti velitele vzdušných sil USA.


Šéf Pentagonu Ashton Carter mu blahopřál ke jmenování a novopečeného šéfa pozemních vojsk označil za „jednoho z nejzkušenějších, cílevědomých a věci znalých osobností mezi úředníky vojenského rezortu".

„Jsem přesvědčen, že bude vynikajícím vedoucím činitelem. Jeho vedoucí postavení bude nesmírně cenným přínosem pro pozemní vojska v tuto tak důležitou dobu", zdůraznil Carter.

Kancelář Baracka Obamy je dobře známá svou aktivní podporou práv společenství LGBT. V loňském roce Obama uvítal rozhodnutí Nejvyššího soudu USA uznat jednopohlavní sňatky, poté osvítili prezidentovu rezidenci barvami duhy, které jsou symbolem LGBT, a kromě toho byl poprvé jmenován do funkce v Bílém domě transgender — člověk, který změnil pohlaví.

Obama už dříve podepsal výnos zakazující diskriminaci gayů, leseb, bisexuálů a transgenderů, zaměstnaných ve státních institucích nebo společnostech pracujících pro vládu, na jejich pracovišti. Informovalo se i o záměru zrušit omezení týkající se konání služby transgenderů v ozbrojených silách.