Britský generál ve výslužbě Richard Shirreff řekl, že během roku může vypuknout jaderná válka mezi NATO a Ruskem, jestliže západní aliance nezvýší svou obranyschopnost v Pobaltí. Podle Shirreffova názoru je „vysoce pravděpodobné", že cílem „útoku" se může stát Estonsko, Lotyšsko nebo Litva, a Západ bude muset „odvrátit možnou katastrofu". Přitom je přesvědčen, že odpor bude určitě jaderný, protože je údajně obsažen ve vojenské doktríně Ruska, uvádí The Independent.


Generál se domnívá, že Rusko je přesvědčeno „o slabosti NATO" a může zdůvodnit svůj možný vpád „ochranou ruskojazyčného obyvatelstva" v Pobaltí.

Richard Shirreff vykonával funkci zástupce vrchního velitele spojeneckých ozbrojených sil NATO v Evropě v letech 2011-2014. Tenton týden vyšla jeho kniha 2017: Válka s Ruskem. Samotné události v knize jsou vymyšlené, ale autor tvrdí, že jsou „velmi pravděpodobné" v realitě, uvádí The Independent.

Západní představitelé nejednou hovořili o hrozbě ze strany Ruska. Právě tím aliance vysvětluje neustálé stupňování sil ve východní Evropě. Začátkem května Pentagon prohlásil, že NATO může umístit čtyři bataliony v Pobaltí a v Polsku.

Ruská vláda neustále zdůrazňuje, že Moskva nemá zájem na prohlubování konfrontace, je ale připravena adekvátně odpovědět na jednání Západu.

    Zdroj: independent.co.uk