Senát USA přijal v úterý zákon, podle kterého mohou rodiny zemřelých při teroristických útocích 11. září 2001 žalovat vládu Saúdské Arábie, informuje Associated Press. Američané mohou žalovat jakékoli představitele saúdské vlády, kteří se mohli účastnit organizace teroristických činů. Bojovníci Al-Káidy se zmocnili čtyř dopravních letadel a zamířili dvě z nich na věže Světového obchodního centra (WTC), a dvě další – na Pentagon a pravděpodobně také na Bílý dům nebo na Kapitol.


Vláda Saúdské Arábie mezitím pohrozila administrativě prezidenta USA, že pokud Kongres schválí odsouzení saúdské vlády za účast na teroristických činech, rozprodá královská aktiva ve Spojených státech v hodnotě okolo 750 miliard dolarů.

V březnu stanovil soud USA povinnost Íránu zaplatit pojišťovacím společnostem a příbuzným obětí teroristických činů 11. září 2001 10,5 miliard dolarů.

Nejvyšší soud USA později odmítl vrátit Centrální bance Íránu 2 miliardy dolarů zmrazených íránských aktiv, soud rozhodl odeslat tyto peníze rodinám Američanů, jež zemřeli během teroristických činů, kterých se Írán účastnil.