Když jsme včera vysvětlovali příští kroky procesu odvolávání Dilmy Rousseff, tak jsme předpovídali, že „problémy Brazílie teprve začínají“, a to z několika důvodů, hlavní mezi nimi byl ten, že muž, který je teď v Brazílii dalším aktivním presidentem, Michel Temer, je téměř tak nepopulární jako presidentka, kterou nahrazuje, a je poskvrněn svými vlastními skandály. Jak uvedla AP:


„Michel Temer, který své vlastní volby za celou dekádu nevyhrál, je proslulý jako zákulisní intikán a jeho kritici říkají, že to on vedl tento puč, aby nahradil svou šéfku, obleženou presidentku Dilmu Rousseff.“ A s tím, jak je teď Temer, úřadujícím presidentem, předkládá AP následující velkou otázku: Může se vyhnout tomu, aby byl sám svržen?

Mezi jeho zadokumentované přestupky patří i to, že to on podepsal některé z těch údajně ilegálních rozpočtových opatření, která vedla k tažení za impeachment proti Rousseff a byla přijata, ač on nebyl při několika korupčních vyšetřováních nikdy obviněn.

Nejlepší z jízlivých poznámek AP je ta, že „tento syn libanonských imigrantů Temer je jedním z nejméně populárních politiků v zemi, stejně se mu ale podařilo vyšplhat se na vrchol, a to převážně díky budování úzkých vztahů s kamarádíčky politiky jako vůdce veliké, avšak roztříštěné strany Brazilské demokratické hnutí.“

Přesto, jak rádi bychom uvěřili, že Temer je prostě určitou verzí Franka Underwooda z reálného světa, tak stejně existuje daleko prostší vysvětlení toho, proč tento 75 letý muž tak dramaticky vystoupal na vrcholek brazilské mocenské elity.

Jak se ukázalo, že Temerovo presidentství asi nebude nic jiného než poslední ukázka realizace zase další loutkové vlády ministerstvem zahraničí USA. Víme to, protože dnes Wikileaks zveřejnila důkazy přes odtajněné depeše o tom, že nový brazilský dočasný president byl informátorem ambasády pro zpravodajství a ozbrojené síly USA.

Nový brazilský president #Temer byl informátorem ambasády pro zpravodajství a ozbrojené síly https://t.co/3l2eUdiqvy pic.twitter.com/IUuUgHYd1e

— WikiLeaks (@wikileaks) May 13, 2016

Podle této vynašečské webové stránky komunikoval Temer s ambasádou USA v Brazílii o takových obsazích, které byly klasifikované jako „citlivé“ a „jen pro oficiální použití“ ( odkaz).