Přes tvrzení amerického ministerstva zahraničí, že se pokouší dodržovat jadernou dohodu P5+1, vyjadřují činitelé Evropské unie a vůdci byznysu rostoucí nespokojenost s tím, že regulace Obamovy administrativy jim brání v zahájení obchodů s Íránem. „Evropa se stala rukojmím americké politiky,“ uvedl poslanec europarlamentu Martieje Schaake, přičemž další uvedli, že údajně celý smysl té jaderné dohody spočíval v tom vyvést Írán z mezinárodní izolace, ale USA hrozí, že zabrání, aby k tomu došlo.


Několik velkých společností po celém světě je s Íránem ve spojení kvůli kontraktům na modernizaci jejich ekonomiky po těch vleklých sankcích, ale rozhýbání těchto obchodů se vleče hlemýždím tempem, jelikož USA brání mezinárodním bankám v provádění peněžních převodů k jejich zaplacení a USA hrozí i zákazy cestování pro evropské podnikatele, kteří jezdí do Íránu.

Íránští činitelé si už týdny stěžují, že politika USA znamená, že tu jadernou dohodu dodržují „jen na papíře“ a ministr zahraničí Javad Zaris se tento týden sešel s Johnem Kerrym, kdy na něj naléhal, aby uvedl politiku USA do souladu s jejich závazky z této dohody.

Činitelé ministerstva zahraničí s tímto převážně souhlasí teoreticky, ale činitelé ministerstva financí pořád navádí Kongres, aby jim pomohl v jejich úsilí udržet Írán mimo mezinárodní obchod včetně zákazu Íránu provádět transakce denominované v US dolarech kdekoliv na planetě.

Zdroj: antiwar.com