Rozvědka Spojených států uznala, že letecké útoky ruského letectva zmařily plány administrativy Baracka Obamy týkající se odstranění od politického procesu v Sýrii prezidenta Bašára Asada, píše The Washington Post. Ve svém vystoupení před senátem v úterý šéf výzvědné správy Ministerstva obrany USA generálporučík Vincent Stewart prohlásil, že Rusko úplně zmařilo naděje USA v Sýrii, a že teď zaujímá Asad mnohem silnější pozici v jednáních, než před několika měsíci. …


„Domnívám se, že bude i nadále hráčem na politické scéně v mnohem dlouhodobější perspektivě, než se předpokládalo před půl rokem a před rokem", řekl Stewart.

Před čtyřmi lety, v době své předvolební kampaně, prezident USA Barack Obama prohlásil, že „Asadovy dny jsou sečteny", a ještě před půl rokem vedení americké rozvědky otevřeně mluvilo o „konci hry" syrského předáka, připomíná autor článku.

Teď ale jsou mnozí experti toho názoru, že v současné době jsou v Sýrii jenom dvě mohutné síly stojící proti sobě — vládní vojska a Islámský stát (IS, v Rusku zakázán), píše The Washington Post.

Zdroj: washingtonpost.com

[quote align="center" color="#999999"]