Vypadá to, že Rusko je blízko k provedení dalšího velkého kroku k de-dolarizaci a k zabití petro-dolaru, jelikož „sen“ Vladimira Putina o rublovém oceňování jejich doma vyprodukované ropy stojí před realizací. SPIMEX (Mezinárodní obchodní burza v St. Petěrsburgu) aktivně láká mezinárodní obchodníky s ropou, aby se přidali vynořujícímu se trhu s futures, o kterém Bloomberg hlásí, že je určený k „vytvoření systému, v němž se bude ruská ropa oceňovat a obchodovat spravedlivým a přímým způsobem.“


Rusko, Čína a další vynořující se ekonomiky krok za krokem přijímají opatření k omezení své závislosti na US dolarech a SputnikNews to rozvádí, že F. William Engdahl – s odkazem na ruskou iniciativu za benchmark ropy – varuje, že tento krok by zasadil dominanci „petrodolaru“ strašlivou ránu.

Rusko přistoupilo k významným krokům, které podryjí současný monopol Wall Streetu na oceňování ropy: ruská vlastní ropa bude mít benchmark kontraktů na futures s cenami ropy v rublech a už ne v US dolarech, uvedl americko-německý výzkumník, historik a strategický rizikový konzultant F. William Engdahl.

„Tento krok je součástí dlouhodobé strategie na odpojení ruské ekonomiky a zvláště velice významných exportů ropy od US dolaru, což je dnes Achilovou patou ruské ekonomiky… Je to součást de-dolarizačních postupů Ruska, Číny a rostoucího počtu dalších zemí, které s nimi potichoučku začínají,“ píše tento americký výzkumník ve svém nedávném článku pro New Eastern Outlook.

Vysvětluje, že ta sezení k ropným cenovým benchmarkům jsou svorníkem veškerých metodik využívaných všemocnými bankéři z Wall Streetu ke kontrole světových cen ropy. „Ropa je v dolarovém vyjádření největší světovou komoditou,“ zdůrazňuje tento historik.

Engdahl soustřeďuje pozornost na skutečnost, že prodej v US dolarech denominované ropy je kritický pro podporu vůdčí role americké měny. Opravdu postavení US dolaru jako hlavní světové rezervní měny je jedním ze dvou pilířů washingtonské hegemonie od konce Druhé světové války (tím druhým americká vojenská převaha), zdůrazňuje tento historik.

„Dnešní ceny pro export ruské ropy se stanovují podle ceny Brentu podle toho, jak se obchoduje v Londýně a v New Yorku. Se spuštěním ruských benchmakrových obchodů se to zákonitě změní, a to nejspíš velice dramaticky. Nový kontrakt na ruskou ropu v rublech nikoliv v dolarech se bude obchodovat na Mezinárodní obchodní burze v St. Petěrburgu (SPIMEX).“