The Washington Post tento týden zveřejnily výsledky celoroční studie odhalující, že 965 lidí bylo zastřeleno policií v USA v roce 2015. Zpráva ukazuje, že asi 40 procent z neozbrojených mužů, které zastřelila policie v letošním roce, byli černoši, a to navzdory skutečnosti, že černí muži tvoří pouhých 6 procent země. Tři z pěti mužů – neúměrně vysoký počet -, kteří byli zabiti, aniž by se chovali nevhodně byli černí nebo hispánci. Studie, která shrnula střelbu celostátně v reálném čase, s použitím zpravodajství a jiných veřejných zdrojů, také ukázala, že policie celostátně zabila více než dvakrát tolik lidí, než bylo oznámeno dříve FBI.


Zde jsou klíčové fráze ze zprávy Washington Post:

[quote align="center" color="#999999"]

Duševní choroba hrála roli v jedné čtvrtině incidentů.

Mnoha úmrtím lidí, kteří byli v duševní nebo citové krizi, bylo možno zabránit, sdělila policie a psychiatři. Poukazují na potřebu lepšího vzdělávání policistů.

Analýza Post odhalila, že více než polovina z těchto vražd spadá na policejní agentury, které neposkytly policisty se školením způsobilosti k de-eskalování takovýchto střetů.

"Je to národní krize," řekl Chuck Wexler, výkonný ředitel policejní výkonné komise Research Forum, Washington think tank. "Musíme donutit americkou policii promyslet, jak nakládat s duševně nemocným při střetu."

Jedna čtvrtina střelby se smrtelnými následky je na prchajícího podezřelého.

Policejní šéfové a školení odborníků by mělo stanovit přísnější pravidla na to, kdy pronásledování může snížit tato úmrtí.

Například, mnoho oddělení odrazuje policisty od toho, aby usilovali o dostižení podezřelého sami pěšky. A to zejména v tmavých nebo špatně osvětlených oblastech, pokud osoba představuje bezprostřední hrozbu. Zabránění zbytečnému pronásledování může také snížit adrenalin a hněv při dostižení, řekli policejní experti.

Policie "používá příkazů a vyžaduje poslušnost," řekl Philip M. Stinson, profesor na Bowling Green State University. "Policisté nemají rádi, když je lidé neuposlechnou a situace se může rychle stát násilnou, když se lidé neřídí jejich rozkazy."