Jedním aspektem, který jsme zvláště lačně od počátků ruských náletů v Sýrii chtěli, aby všem doma došel, byl ten, že když se do toho Kreml vložil na straně Bashara al-Assada spolu s otevřenou „pozvánkou“ Vladimira Putina pro Washington, aby spojili síly k boji proti terorismu, tak tím v podstatě propichuje ten příslovečný pytel, aby to všechno vylezlo ven. Je tomu tak, že pro USA není možné vysvětlit, proč Pentagon odmítá partnerství s Ruskem, aniž by přiznal, že I) vláda pohlíží na Assada, Rusko a Írán jako na větší hrozbu než ISIS, a II) Washington a jeho regionální spojenci vůbec nutně nemusí chtít sunnitské extremisty v Sýrii a Iráku vymýtit.

Přiznání byť jediného z těchto bodů by bylo z propagandistického hlediska devastující. Žádná dávka rusofobní propagandy ani dokola hrané videoklipy s ajatolláhem dštícím proti USA by už nestačily k přesvědčení veřejnosti, že Moskva s Teheránem jsou větší hrozbou než černou vlajkou mávající džihádisté řezající hlavy Západňákům a upalující jordánské piloty zaživa ve videoklipech hollywoodského stylu, a tak byl Bílý dům nucen spěšně plašit, aby tu povídačku zachránil.

No, ale nefungovalo to.

S každým uplynulým týdnem začíná více a více lidí klást ten druh otázek, které Pentagon se CIA s největší jistotou nebudou chtít zodpovědět a teď vystoupila i americká kongresmanka (nyní kandidátka na prezidentku) Tulsi Gabbard prohlašující úsilí Washingtonu o svržení Assada jak za „kontraproduktivní“, tak za „ilegální“. Gabbard v následujícím neocenitelném videoklipu obviňuje CIA z vyzbrojování právě těch samých teroristů, o kterých Bílý dům tvrdí, že jsou „našimi zapřisáhlými nepřáteli“ a říká všechno, až na to, že vláda americké veřejnosti lže a všechno by to mohlo skončit začátkem „III. světové války“.

Užijte si toho videa: