Armáda Bashara al-Asada začala údajně drtit militanty Islamistického státu, kteří před tím uchvátili města Palmyra a Homs. Západní experti a žurnalisté věří, že syrská vojska dostávají od ruských vojáků na základně v Latakii podstatnou vojenskou pomoc. Rusko navíc vyslalo i moderní zbraně včetně protileteckých, raketových systémů a letectva, čímž oblast ruské základny přeměnilo na silnou pevnost. Korunu tomu Rusko nasadilo tím, že pořád vládě Bášara Asada dodává zbraně na základě před tím uzavřených kontraktů.


Ruský TV kanál „Zvězda“ hlásí, že Syrská armáda donutila militanty ISIS, aby ustoupili z Palmyry, i když se skrývají v obytných čtvrtích a používají starověké monumenty jako krytí.

„Militanty, kteří měsíce drželi toto město pod kontrolou a ničili neocenitelné pradávné monumenty, zabíjí v náletech Syrské letectvo. Během posledního útoku bylo zničeno 40 teroristů v provincii Homs,“ říkají reportéři Zvězda. Rovněž se říká, že mnozí militanti Islamistického státu teď skládají zbraně a vzdávají se.

„20. září ve vesnici Kanaker (provincie Damašek) složilo své zbraně více než 500 bojovníků Islamistického státu i tzv. umírněné opozice,“ hlásí syrská agentura SANA s dodatkem, že existuje video militantů ISIS hulákajících na vládní vojáky. Militanti říkali, že jsou žoldnéři z Íránu, Turecka a Súdánu. Dostali své zbraně ze Saúdské Arábie, Jordánska a Libanonu. Je v tom mnoho v amerických vyrobených zbraní a těžké techniky, říkají reportéři.

 

USA nedělají ke zničení ISIS v Sýrii nic. Proč?

Zástupci ústředního velitelství amerických ozbrojených sil řekli, že do Sýrie vyslaly spolu s vybranými opozičními skupinami k boji proti Asadovi i Islamistickému státu 70 bojovníků. Před tím přicházely zprávy, že Spojené státy ke svržení Asadova režimu poskytují vojenskou pomoci jak syrské opozici, tak militantům ISIS podobně, jako USA podporovaly za sovětských časů al-Kaiídu k potlačování sovětských vojsk v Afghánistánu.

Mnozí experti a žurnalisté říkají, že ISIS je „produktem USA“. Mnozí si vzpomínají na notoricky opakovanou otázku položenou presidentem Obamou: „Koho to na Středním východě bombardujeme? Není to úplně správné, ale je to OK,“ řekl Obama. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se také divil, proč USA ISIS neničí, i když USA vědí o jejich lokalizaci na základnách ISIS všechno.

„Ruské ozbrojené síly vyslaly vícevrstvý obranný systém a pokračující s plněním kontraktů na dodávky moderních zbraní pro Sýrii. To je vše, co mohu oficiálně říci. Nemám právo ani popřít ani potvrdit, je-li Ruské letectvo do vojenských akcí zapojeno,“ řekl vysoce postavený zdroj generálního štábu Ruské federaci Politonline.ru. Dodal, že ruská vojska už před tím dost úspěšně odháněla teroristické útoky.

Rusko už do Sýrie dodalo víceúčelový bojový letoun Su-30CM, mobilní raketové komplexy Pancir-S1, útočné helikoptéry Mi-24, víceúčelové helikoptéry Mi-17 stejně jako bombardéry Suchoj Su-24M.

V posledních několika týdnech do Sýrie dorazil velký počet vojenských poradců. Sýrie dostala šest tryskáčů Mig-31 – což jsou nejlepší přepadové stíhače na světě. Ruská armáda poprvé poskytla Sýrii data ze satelitního průzkumu.

Před tím se dařilo džihádistům vyhýbat se útokům vládních sil, protože je NATO zásobovalo včasnými satelitními informacemi. Teď to už vypadá, že se NATO s Islamistickým státem o zpravodajská data nedělí, ač aliance nadále tyto informace poskytuje Frontě al-Nusra, říkají ruské publikace.

Rusko uzavřelo dohodu o společných aktivitách v Sýrii s Íránem. Pokud Írán oficiálně v Sýrii zahájí vojenskou operaci ke zničení Islamistického státu, tak mnozí předpovídají úplné zničení těchto teroristů i masové vyhubení bojovníků syrské opozice.

Izrael už s Ruskem vedl rozhovory na vysoké úrovni, aby vyloučil možnou srážku mezi ruskými a izraelskými vojsky. Korunu tomu nasadil USA, když oficiálně vyhlásily připravenost k okamžitým jednáním s Ruskem o Sýrii, ač před tím takovouto možnost vylučovaly.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca

[quote align="center" color="#999999"]

Jaké mocenské hry mají v oblibě rodinné klany novodobé historie? Co skrývají například Rothschildovi, jejichž finanční moc ovlivňuje dění napříč kontinenty? Kromě těchto otázek se zářijové číslo časopisu Vědomí zaměřilo i na jedinečný algoritmus popisující jakékoliv energie. Představí svým čtenářům pravidla fungování vesmíru, díky kterým je možné usnadnit si život. A v neposlední řadě poskytne informace o lucidním snění, prostřednictvím kterého jsme ve spánku schopni nalézt odpovědi nejen na své otázky. Ať už chcete měnit stav věcí vnitřních i vnějších, nebo požadujete tip na sedmý dostih v Belmontu, časopis Vědomí je vám k dispozici od 7. září.[/quote]