Vypadá to, že Kreml má s každým dalším uplynulým dnem menší a menší zájem o nějaké lakování na růžovo u toho, jak se popisuje ruské vojenské zapojení do Sýrie. Původně to vypadalo, jako by Moskva postupovala ukrajinskou cestou s logistickou podporou a číháním za scénou spolu s oficiálním popíráním – nebo přinejmenším zlehčováním své role v tomto konfliktu. Během posledních dvou týdnů začalo být čím dál jasnější, že Rusko nyní už nemá v úmyslu dělat tajnosti se svými záměry nejen stabilizovat Asadův režim, nýbrž fakticky dodávkami pokročilých zbraní a techniky včetně bojových letadel, tanků a dronů úplně obrátit vlnu.


Zbývala už jediná otázka, jak dlouho to potrvá, než syrský ministr zahraničí Walid al-Moualem vznese oficiální žádost o pozemní vojska, čímž Moskvě umožní, aby přestala s veškerým předstíráním, že Rusko není oficiálně ve válce, a ač jsme možná ještě toho bodu nedosáhli, tak si přeci nemůžete dost dobře postavit předsunutou operační základnu, aniž byste na ní měli nějaký personál, takže proto teď podle FT Moskva poslala do Latakie 2 000 vojáků jako součást „první fáze“ této mise. Zde je více:

[quote align="center" color="#999999"]

Rusko vyšle na svou novou leteckou základnu u syrského přístavního města Latakia 2 000 příslušníků vojsk, což signalizuje rozsah zapojení Moskvy do této válkou rozervané země.

Podle poradce pro syrskou politiku v Moskvě „představuje toto nasazení první fázi tamní mise.“

K těmto silám budou patřit posádky bojových letounů, mechanici a vojska k zabezpečení zařízení, řekla další s touto záležitostí obeznámená osoba.

Tři Západní obranní činitelé souhlasili, že takovéto ruské nasazení odpovídá počtům potřebným ke zřízení předsunuté letecké základny podobné těm, jaké Západní vojska budovala v Afghánistánu.[/quote]

Zde je více o budování v Latakii od The New York Times:

[quote align="center" color="#999999"]

Nasazení některých nejpokročilejších ruských letounů k útokům na pozemní cíle a bojových tryskáčů stejně jako četných systémů protivzdušné obrany na základně u domova předků presidenta Bashara al-Asada vypadá, že ponechává jen málo prostoru pro pochybnosti o cíli Moskvy zřídit si na Středním východě vojenské předsunuté postavení. Tyto letouny chrání přinejmenším dvě nebo možná tři protiletecké systémy země vzduch SA-22 a neozbrojené průzkumné drony podobné Predátorovi využívané pro mise leteckého průzkumu.

Rusko je vojensky přítomné u Latakie a v Tartu. Ruské kroky v Sýrii k rozšíření jeho role na Středním východě – 14. září 2015

„Doplnění těmito letouny s kompetentními piloty a efektivním velením a procesem řízení by se mohlo ukázat jako, co se týče jejich žádoucích cílů použití, velice účinné,“ řekl David A. Deptula penzionovaný tříhvězdičkový generál Letectva, který plánoval americké letecké kampaně v roce 2001 v Afghánistánu a v roce 1991 ve Válce v Perském zálivu.

Navíc na této základně je umístěno celkem 15 ruských transportních vrtulníků Hip a útočných Hind, což je oproti minulému týdnu zdvojnásobení těchto letounů, řekl tento americký činitel. Rusové teď mají k použití pro možný pozemní útok i devět tanků T-90 a více než 500 mariňáků, tj. více než těch 200 z minulého týdne.

„Ta technika a personál prostě pořád přitéká,“ řekl americký činitel, který mluvil pod podmínkou anonymity, když diskutoval o důvěrných zprávách rozvědky. „Měli přes víkend velice napilno.“[/quote]

V pondělí se dostala pod minometnou palbu ruská ambasáda v Damašku. O tomto útoku Moskva řekla, že nepocházel od ISIS, nýbrž spíše od jiných anti-Asadovských sil podporovaných „sponzory zvnějšku“:

[quote align="center" color="#999999"]

Ruské ministerstvo zahraničí řeklo, že granát, který v neděli dopadl u jeho ambasády, ale nezpůsobil žádné oběti, přiletěl z Jobaru, který drží proti-Asadovští bojovníci, kteří nejsou přidružení k ISIS a mají „sponzory zvnějšku“.

„Očekáváme ohledně tohoto teroristického činu jasný postoj ode všech členů mezinárodní komunity včetně regionálních hráčů,“ uvedlo ministerstvo.

„To nevyžaduje jen slova, nýbrž i konkrétní akce.“ Dodalo, že „zahraniční sponzoři“ těchto bojovníků za použití svého vlivu na tyto „ilegální ozbrojené formace“ nesou odpovědnost.[/quote]

Ti „zahraniční sponzoři“ jsou jasně odkazem na US podporované nepřátele Asada včetně mj. Saúdů, Kataru a Turecka a to jasně naznačuje, že Rusové se nechystají tolerovat útoky na svá aktiva od skupin, které se těší podpoře US podporované koalice. Samozřejmě, že jen málo skupin bojujících o kontrolu nad Sýrií není podporovaných buď přímo, nebo nepřímo US a jejich regionálními spojenci, což znamená, že i kdyby se Rusku povedlo vyhnout se přímé konfrontaci s tou hrstkou, kterou US podporují otevřeně, tak je vyhnutí se konfrontace s těmi jednotkami, které jsou US a dalšími státními hráči podporované skrytě, už z definice nemožné, jelikož ty, zrovna tak jako ISIS, jsou tu nastražené kvůli svržení Asada.

Mezi tím v pondělí dostala Francie absurditu do úplně nového levelu, když ministr zahraničí Laurent Fabius tvrdil, že plány této země na bombardování Sýrie jsou podníceny starostí o „sebeobranu“. Zde je citát:

[quote align="center" color="#999999"]

„Obdrželi jsme konkrétní zpravodajství poukazující na to, že nedávné teroristické útoky proti Francii a dalším evropským zemím organizoval ze Sýrie Daesh (hanlivý arabský výraz pro IS). Kvůli této hrozbě jsme se rozhodli zahájit průzkumné lety, abychom měli možnost náletů, kdyby to bylo zapotřebí. Je to sebeobrana.“[/quote]

A tak s tím, jak se násilnosti eskalují, a Sýrie vypadá, že se stane jevištěm ani ne moc studené války, co uvrhne Rusko a jeho regionální zástupce proti US a jejich regionálním zástupcům, tak vám to přiblížíme následující grafikou, která (částečně) i kvantifikuje lidskou cenu za to, že se tahle geopolitická šarvátka zvrhla takto strašlivě ohavně:

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com

[quote align="center" color="#999999"]

Jaké mocenské hry mají v oblibě rodinné klany novodobé historie? Co skrývají například Rothschildovi, jejichž finanční moc ovlivňuje dění napříč kontinenty? Kromě těchto otázek se zářijové číslo časopisu Vědomí zaměřilo i na jedinečný algoritmus popisující jakékoliv energie. Představí svým čtenářům pravidla fungování vesmíru, díky kterým je možné usnadnit si život. A v neposlední řadě poskytne informace o lucidním snění, prostřednictvím kterého jsme ve spánku schopni nalézt odpovědi nejen na své otázky. Ať už chcete měnit stav věcí vnitřních i vnějších, nebo požadujete tip na sedmý dostih v Belmontu, časopis Vědomí je vám k dispozici od 7. září.[/quote]