Předpokládají snad, že se něco stane? Jak se dočtete níže, Evropská unie říká, že kterýkoliv národ v EU, který během následujících dvou měsíců nezavede legislativu o „vnitřním vykoupení“, čeká žaloba. K zemím, které jsou tímto ohroženy, patří Itálie a Francie. Když si posunete od teď čas o dva měsíce, tak se dostanete do začátku srpna. Takže Evropská unie jasně chce, aby se do konce léta něco nachystalo. Je pro to důvod? Čekají, že se v září nebo někdy poté stane něco hrozného? Proč takový spěch?


Všichni si dobře pamatujeme, co se stalo, když byly během poslední finanční krize „vykoupeny“ významné banky. Těmto bankám se dala ohromná množství peněz daňových poplatníků, aby je podepřeli, a tyto se nezhroutily. To spoustu lidí strašně naštv No, ale až Evropu postihne další velká finanční krize, tak banky takto „vykoupeny“ nebudou. Místo toho zažijí „vnitřní vykoupení“.

Tak, co to přesně to „vnitřní vykoupení“ je?

To, k čemu v podstatě dojde, je, že bohatství se přelije od „vkladatelů“ do takové banky k bance samotné, aby tato zůstala solventní. To znamená, že když nějaká významná banka v Evropě zkrachuje, tak věřitelé a akcionáři mohou potenciálně o všechno přijít. A když nebudou na záchranu banky stačit jejich „příspěvky“, potom zažijí majitelé účtů v soukromé bance „zástřih“ výšky svých úspor tak, jako jsme to zažili na Kypru. Ve skutečnosti bude té absurdní parodie, které jsme byli svědky na Kypru, využito jako „šablony“ pro většinu té nové legislativy, která se teď po celé Evropě zavádí.

Stručně řečeno, teď už v Evropské unii nikdy nebude žádný bankovní účet opravdu bezpečný.

Do té doby se ode všech v EU očekává, že už zavedou legislativu o „vnitřním vykoupení“, ale některé země v Evropě se s tím strašně loudaly. Takže teď jim Evropská komise, tj. výkonný orgán Evropské unie, určila tvrdý termín uzávěrky. Podle Reuters kterýkoliv národ, který neschválí legislativu o „vnitřním vykoupení“ do dvou měsíců, bude čelit žalobě…

[quote align="center" color="#999999"]

Evropská komise dala ve čtvrtek Francii, Itálii a devíti dalším zemím EU dva měsíce, aby přijaly nová pravidla EU o podpoře zkrachovaných bank, jinak mají na krku právní kroky.

Tyto předpisy známé jako směrnice o zotavení a vyrovnání bank (BRRD) usilují o odstínění daňových poplatníků z vykupování problémových zápůjčních ústavů tím, že donutí věřitele a akcionáře, aby přispěli na záchranu během procesu známého jako „vnitřní vykoupení“.[/quote]

Tak které země jsou tím ohroženy?

Ukázalo se, že jich je 11. Následující pochází od Marka O’Byrne…

[quote align="center" color="#999999"]

Článek „regulátoři EU přikázali 11 zemím, aby přijaly předpisy o vnitřním vykoupení,“ uvedl, jak EC vyvíjí nátlak na 11 zemí, které se prohřešily a ještě se „nezařadily do šiku.“ Těmito zeměmi jsou Bulharsko, Česká republika, Litva, Malta, Polsko, Rumunsko, Švédsko, Lucembursko, Holandsko, Francie a Itálie.

Francie a Itálie jsou dvěma zeměmi, jejichž bankovní systém je považován za zvláště zranitelný.[/quote]

Proč jsou ale na vyřízení tohoto jen dva měsíce?

Když jsem byl na právní fakultě, tak jsem prodělal celý kurz práva Evropské unie. Normálně se tam všechno táhne hrozně dlouho, než se to vyřídí. Je to něc o, co Evropská komise nemá v povaze, aby s něčím, jako je tohle, takto překotně spěchala.

Mohli by snad předpokládat, že této legislativy bude zapotřebí použít už velmi brzy?

To, co o Evropě víme, je, že dluhopisy se tam už hroutí, a vypadá to, že Evropská centrální banka ztrácí kontrolu nad evropskými finančními trhy.

Také víme, že v Řecku už probíhá bankovní panika. Ve skutečnosti bylo ohlášeno, že jen za pátek bylo z řeckých bank vybráno 700 milionů euro. Osobně si myslím, že kdokoliv, kdo má ještě v řeckých bankách nějaké peníze, je absolutně šílený. Jednoho dne v ne tak daleké budoucnosti, budou držitelé účtů v řeckých bankách vystaveni „zástřihu“ zrovna tak, jak jsme to viděli na Kypru. Následující pochází ze Zero Hedge…

[quote align="center" color="#999999"]

Ač řecká vláda věří, že by v této bitvě mohla vyhrát, když už ne rovnou v té válce s Evropou, tak je realita taková, že každým dalším dnem, kdy Atény nemají finanční zarážku, ať už je to ECB (nebo banka BRIC), je dnem, který zavléká místní bankovní systém do úplného kolapsu.

Jen pro připomínku, řecké banky k 30. dubnu závisely na ECB asi 80,7 miliardami € v Pomoci s nouzovou likviditou, která obnáší asi 60% celkových vkladů do řeckého finančního systému. Jinými slovy, jsou děsivě insolventní a pouze štědrost ECB ze dne na den brání tomu, aby nedošlo zhruba ke 40% nucenému zástřihu vkladů k „vnitřnímu vykoupení“ a la Kypr.[/quote]

Ale Řecko bude samozřejmě jen začátek. Na konci očekávám hroucení hlavních bank všude po Evropě, jelikož směřujeme k největší finanční krizi, kterou Evropa kdy zažila. Držitelé bankovních účtů všude po kontinentě by měli skončit se „zástřihem“, který by měl ten zrovna nadcházející deflační cyklus po celé Evropě ještě značně zhoršit.

A já opravdu očekávám, že do konce tohoto kalendářního roku se události v Evropě začnou značně zrychlovat. Ti vůdci smečky v Evropské unii zjevně také mají z bezprostřední budoucnosti obavy, protože tak chvatně spěchají, aby dostali schválenou legislativu o „vnitřním výkupu“ ve všech národech EU do konce léta.

Spojené státy se naštěstí stejným směrem nevydaly – přinejmenším zatím. Je ale vždy možné, že během „nouzové situace“ by se něco takového mohlo stát. Viděli jsme to na Kypru. Ale v tomto okamžiku to vypadá, že evropské bankovní účty jsou více zranitelné než účty v US bankách.

Ne snad ale, že by kdokoliv z nás měl moc důvěry v hlavní banky ve Spojených státech. Od konce poslední finanční krize se staly ještě lehkovážnější, než kdy jindy. V tomto okamžiku je šest největších bank v této zemi dohromady exponováno deriváty za 278 bilionů dolarů. Nadchází den, kdy ty banky, co jsou „příliš velké, aby padly“, opravdu padat začnou, a to bude pro ekonomiku naprosto mrzačící.

Vstupujeme do časů velké finanční nestability. Během takových časů bude jednou z klíčových zásad, nedávat všechna vejce do jednoho koše. To je způsob jak ztížit možnost, že vaše bohatství vygumuje jediná událost.

Takže jakou další radu byste dali lidem, které zajímá, jak si poradit s nadcházející globální bankovní krizí? Neostýchejte se prosím zapojit se do diskuse přidáním komentářů pod článek.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podívejte se na nové webové stránky nezávislého časopisu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: activistpost.com