Jen něco před více než rokem, kdy Obamova administrativa poprvé zavedla vágní, děsivě znějící všezahrnující koncept „nákladů“, když vysvětlovala, jak US sankce pochroumají ruskou ekonomiku, tak jsme se tomuto poslednímu záchvatu amatérismu US ministerstva financí vysmáli poznámkami o tom, že když nic jiného, tak to spíše rozdrtí evropské dominantní a daleko více s ruským hospodářstvím provázané ekonomiky mocností, jako je Německo. O několik měsíců později byla Evropa na pokraji deflačního propadu a třetího ponoru do recese a bylo to rozpoutání tisku peněz, co tomuto kontinentu dovolilo kopat před sebou mrtvolu neřešeného problému ještě pár dalších měsíců, než ji ekonomická realita zase záštiplně dohnala.


Shodou okolností někteří skeptici (jako tato webová stránka) měli koncem roku 2014 podezření, jestli ruské sankce nebyly přesně tím, co Mario Draghi chválil slovy: bez kolapsu německé ekonomiky ve druhém pololetí 2014 by ECB určitě nedostala povolení přistoupit k současné blahodárné monetizaci dluhu.

Důležitější však je, že přes noc to nebyl nikdo jiný než Bílý dům sám, kdo nakonec přiznal, že celý ten brilantní nápad s kolapsem ruské ekonomiky pomocí sankcí celého Západního světa, skončil bolestivým poškozením evropských národů (tj. partnerů US), které neměly jinou volbu než „obětovat své vlastní ekonomiky.“

A toto vlastně včera řekl tiskový tajemník Bílého domu Josh Earnest.

[quote align="center" color="#999999"]

„Závazky vyžadované od našich evropských partnerů, aby zavedli a udržovali tyto sankce, jsou značné. Mají ekonomiky, které jsou daleko integrovanější s Ruskem než Spojené státy, a tak uznáváme, že mnohé z těch zemí, s nimiž počítáme, že budou pokračovat s uplatňováním těchto sankcí, jsou země, které to dělají za cenu určitých obětí ve své vlastní ekonomice.“[/quote]

Jinými slovy, ruské sankce budou pokračovat, dokud všechny evropské země nevykrvácí.

A jen aby zajistil, že Evropu to neúnavně neohrabané monstrum sady diplomatických dovedností Johna Kerryho opravdu zdrtí, tak Obama dnes řekl, že přesvědčil evropské vůdce, aby sankce na Rusko udržovali dále, „i když US činitelé uznávají, že tato opatření přispěla jen málo k omezení agrese separatistů na Východní Ukrajině,“ jak tvrdí zpráva CNN.

Tím to ale nekončí, protože Obama, který je vždy štědrý při drcení ekonomik amerických partnerů, bude s radostí pokračovat až do hořkého konce… pro ty řečené partnery.

[quote align="center" color="#999999"]

Obama řekl, že Evropa a Spojené státy jsou připraveny uvalit ještě nové sankce, pokud násilnosti porostou.

„Nakonec to bude problém pro pana Putina,“ řekl Obama. „To on musí učinit rozhodnutí, jestli bude pokračovat se zkázou pro ekonomiku své země a pokračovat s izolací Ruska v pomýlené snaze o naplnění touhy po obnově velkoleposti Sovětského impéria? Nebo jestli uzná, že ruská velikost nezávisí na porušování územní celistvosti a suverenity jiných zemí?“[/quote]

Takže když dopad současného opakování evropského tisku peněz uvadne, tak přinejmenším přesně víme, jak status quo umožní jeho druhé kolo: posílí ruské sankce tak agresivně, že Evropa sklouzne do třetího ponoru do recese a propadne se přímo do deprese.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podívejte se na nové webové stránky nezávislého časopisu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com