Jen dva dny po zprávách naznačujících, že jemenští Íránem podporovaní rebelové Houthi jsou připraveni k mírovým rozhovorům s exilovou vládou Abd Rabbuh Mansur Hadiho zprostředkovaným OSN, se zintenzivnily srážky na saúdské hranici.  V pátek tvrdila saúdská tisková agentura, že použili helikoptéry Apache a dělostřelectvo odehnání postupu Houthiů, přičemž zabili „tucty“ militantů. I čtyři Saúdové byli přitom zabiti.


Mezitím Rijád vystupňoval nálety kolem jemenského hlavního města, kdy útočil na to, o čem Saúdové říkají, že jsou sklady zbraní. Avšak Houthiové říkají, že toto plošné bombardování způsobuje nevyslovitelné civilní oběti převážně na ženách a dětech. Zde je to od Reuters:

Bombardování Arabské koalice ve středu a ve čtvrtek po celém Jemenu zabito kolem 58 lidí sdělila tisková agentura Saba kontrolovaná Houthii.

48 lidí, většina z nich ženy a děti, bylo zabito při náletech na své domy v srdci domoviny Houthiů na venkově na odlehlém severu při hranicích se Saúdskou Arábií.

Tyto zprávy nešlo nezávisle ověřit.

V sobotu Rijád tvrdil, že Houthiové v součinnosti se silami loajálními k bývalému presidentovi Ali Abdullah Salehovi poprvé do Saúdské Arábie pálili rakety Scud.

Tyto Scudy, které byly zřejmě namířeny na město Khamis Mushait na jihozápadě Saúdské Arábie, zachytily dvě rakety Patriot. „V sobotu ve 2:45 h ráno vystřelily milice Houthiů a svrženého presidenta Ali Abdullaha Saleha raketu Scud ve směru na Khamees al-Mushait, a chvála Bohu, královská saúdská protivzdušná obrana je zablokovala raketou Patriot,“ uvádí prohlášení.

Khamis Mushait je domovem US zkonstruované a postavené letecké základny krále Khalida, z níž během tohoto konfliktu nálety na pozice Houthiů probíhají.



(King Khalid Air Force Base)

Páteční útok Republikánské gardy Abdullaha Saleha a Houthiů v provincii Jizan byl označen za největší „ofenzivu“ rozpoutanou rebely od propuknutí nepřátelství před několika měsíci. Boje údajně začaly, když rebelové vypálili rakety na saúdské pozice a rychle skončily, když Saúdská armáda povolala leteckou podporu bojových vrtulníků Apache.


Všimněte si, že tato poslední eskalace přichází měsíc a půl poté, co Saúdská Arábie vyhlásila ve stylu George Bushe „misi za skončenou“ se zakončením typu Rozhodující bouře s tvrzením, že ‚koaliční‘ nálety „úspěšně eliminovaly hrozbu bezpečnosti Saúdské Arábie.“

Toto vyhlášení ale vypadá, jako trošku předčasné.

Houthiové by se podle plánu měli zúčastnit mírových rozhovorů v Ženevě 14. června. Tak tomu bude, pokud mezi tím Saúdové nezahájí pozemní invazi.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podívejte se na nové webové stránky nezávislého časopisu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: zerohedge.com