Trvalo to „několik vteřin“ byla vlastní slova NYT pro poslední návrh na zastavení palby vydaný novým ukrajinským presidentem Petrem Porošenkem, než byl „zamítnut“. Takhle to vylíčil NYT a sdělil, proč se na návrh na příměří z perspektivy rebelů nahlíží jako na „nepřínosný“ nápad: „Poté, co nový ukrajinský president Petro O. Porošenko řekl ve středu reportérům v Kyjevě, že by mohl brzy nařídit dočasné, jednostranné zastavení palby jako součást 14 bodového mírového plánu, tak to trvalo celkem několik sekund, než to pro-ruští militanti vyloučili.“


[quote align="center" color="#999999"]

„Jsem prokletý muž,“ řekl jak lunt hubený bojovník, který jako mnozí další zde, se z bezpečnostních důvodů identifikoval jen přezdívkou Tarik. Popíjejíc ve středu odpoledne čaj v přítmí haly doněckými rebely okupované administrativní budovy, poplácal zásobník automatické pušky visící mu na hrudi.“

Jakékoliv zastavení palby by Ukrajinská armáda porušila, řekl s dodatkem, že on a další pro-ruští separatisté by byli zatčeni v tu minutu, kdy by k tomu vláda dostala příležitost.

„Jaký mír mi mohou potenciálně nabídnout?“ zeptal se. „Kdyby chtěli mír, tak mohou odejít.“ [/quote]

Takový je širší obraz. Podrobnosti z posledních bojů, které propukly dnes ráno, přichází od Reuters:

[quote align="center" color="#999999"]

Ukrajinská vojska a pro-ruští separatisté se ve čtvrtek na východě Ukrajiny zaklesli to zuřivých bojů poté, co rebelové zamítli výzvu, aby v souladu s mírovým plánem navrženým presidentem Petrem Porošenkem složili zbraně, říkají vládní síly. Těžké boje propukly kolem 4 h ráno u města Krasny Liman, které samo padlo počátkem tohoto měsíce pod vládní kontrolu.[/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

„Vydali jsme teroristům ultimátum, aby složili svoje zbraně. Garantovali jsme jim bezpečnost a vyšetřování v souladu s ukrajinským zákonem… A oni to odmítli,“ řekl mluvčí vládních sil Vladislav Selezňov.

„Teď se pokoušíme stáhnout těsnější obklíčení. Oni ho ale pokouší prorazit,“ řekl Selezňov.[/quote]

Je ironií, že čím více se vytrubuje příměří, tím horší jsou boje: „Do čtvrtečních bojů u Krasneho Limanu by mohlo být zapojených až 4 000 separatistických bojovníků i s obrněnými vozy a možná i tanky používanými oběma stranami, řekl vojenský zdroj. „Probíhá tam velká bitva, které z hlediska sil a rozsahu převyšuje vše, co tu až dosud bylo,“ řekl vojenský zdroj.

Olesja, žena ve vsi Jampil u Krasneho Limanu, řekla, že ukrajinští vojáci vjeli do vesnice v obrněných vozech nesoucích ukrajinské vlajky.

„Nedošlo k žádné střelbě. My obyvatelé jsme vyšli do ulic a dívali se na tu kolonu – a pak jsme se vrátili a zase se schovali ve svých domovech,“ řekla telefonicky ze svého domu, kde je se svým manželem a pětiletou dcerkou.

„Ale celou noc se bojovalo. Nad hlavami nám létaly miny. Přelétala letadla a slyšeli jsme těžké zbraně. Je to strašné, co se tu teď děje,“ řekla.

Bojovníci separatistů dospěli ke konečnému uvědomění, že to jediné, co musí udělat, aby prohráli, je složit zbraně, a že nemají jinou volbu než bojovat, a ti se „dožadují, aby ukrajinská vojska opustila oblast zvanou Donbas, zatímco další chtějí tribunál pro nově zvolené ukrajinské vůdce. Většina jich říká, že chtějí obnovu „stability“, což je přesná definice toho, co zůstává tak neuchopitelně prchavé.“

[quote align="center" color="#999999"]

„Možná, že byla cesta zpět, ještě než to všechno začalo, když tu lidé vycházeli s vlajkami, aby dosáhli svého, a než začalo to zabíjení,“ řekl Denis, bojovník separatistů z Makejevky, stísněného průmyslového města u Doněcka, když se ho ptali, jak a kdy by mohl být ten konflikt vyřešen?

Do toho na pomoc skočil další bojovník. „Třetí světová válka,“ řekl a další hlavy souhlasně přikyvovaly./quote]

Tolik tedy k uvolnění, na jehož prosazování, jak jsme vysvětlovali už včera, teď pracuje i Putin. Bohužel, jak to shrnul Denis, jakákoliv šance na skutečné příměří je už dávno ztracená, jelikož čas na diplomacii už uplynul. Dá se odvodit, že teď už zbývá jen mini-občanská válka, která si bude dlouho vyžadovat životy občanů Donbasu. Jedinými vítězi jsou teď ti, kdo usilují o pokračující nestabilitu v regionu.

Co se týče obecné veřejnosti, její zaujetí Ukrajinou už dávno odeznělo. Teď je řada na Iráku, aby 15 minut slavné hrůzy odsud odvedlo pozornost od jakýchkoliv klíčových událostí, které potichoučku probíhají za scénou.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com